fbpx
Сьогодні
10:45 17 Бер 2021

Кабмін трансформуватиме економіку України в напрямку Європейського зеленого курсу, - Шмигаль

English version here

Кабмін трансформуватиме економіку в напрямку вуглецево-нейтрального розвитку в рамках Паризької угоди, що наближає Україну до Європейського зеленого курсу та до виконання положень Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час наради з обговорення підготовки другого Національно-визначеного внеску України до Паризької угоди.

"Уряд України докладає максимум зусиль для поступової трансформації національної економіки в напрямку вуглецево-нейтрального розвитку. Зобов'язання, які будуть окреслені другим Національно-визначеним внеском, задаватимуть траєкторію розвитку економіки України щонайменше на 10 років", — зазначив Шмигаль.

Як підкреслив прем'єр-міністр, розроблення й подання Національно-визначеного внеску України є обов'язковою вимогою Паризької угоди. Другий НВВ, за його словами, має бути поданий Україною до Секретаріату Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату і має містити цілі щодо скорочення викидів парникових газів та адаптації до зміни клімату.

Зі свого боку міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський наголосив, що напрями економічного розвитку обов'язково мають бути збалансованими.

"Україна є активним учасником глобальної боротьби зі зміною клімату та адаптації до неї. Тому сьогодні наше головне завдання, аби у фіналі сформований другий НВВ до Паризької угоди відповідав довгостроковій меті досягнення вуглецевої нейтральності не пізніше 2060 року, але при цьому був реалістичним. Вектори розвитку секторів української економіки обов'язково мають бути економічно та екологічно збалансованими", — зазначив Абрамовський.

Прем'єр-міністр підкреслив, що уряд поділяє бачення ЄС щодо необхідності підвищення амбітності кліматичних цілей та посилення декарбонізації економічної системи. "Екологічні трансформації в Україні є невід'ємною умовою ефективних екологічних трансформацій Європи", — відзначив він.

Зазначимо, що розмови про "екотрансформації" вітчизняної економіки пов'язані з подіями у Західній Європі. Зокрема з тим, що Європарламент нещодавно підтримав впровадження механізму вуглецевого коригування для імпортної продукції (СВАМ).

Мета впровадження СВАМ – запобігти так званому carbon leakage, коли потужності кліматично шкідливого виробництва з ЄС переносяться до країн, які не прагнуть радикального скорочення парникових викидів.  Тому українській промисловості, значна частина якої використовує як джерело енергії вугілля, доведеться змінюватися, або шукати інші ринки збуту.

Одночасно, Верховна Рада 16 лютого "провалила" голосування за законопроект 4167 "Проект Закону про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності" і повернула його на повторне перше читання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: