fbpx
Сьогодні
17:36 17 Бер 2021

У заповіднику "Асканія-Нова" отруїлися ще 18 журавлів і 20 огарів

У Херсонській області продовжують гинути сірі журавлі та огарі через отруєне зерно.

Про це повідомив директор Біосферного заповідника "Асканія-Нова" Віктор Гавриленко, пише Укрінформ.

"Наші люди (сільгоспвиробники – ред.) наскільки глибоко непорядні… Вчора (загинули – ред.) 18 сірих журавлів і 20 огарів. У всіх ті самі ознаки отруєння препаратом групи бродіфакум. У рамках кримінального провадження були проведені слідчі дії, взяті проби", – повідомив він.

Гавриленко зазначив, мертвих птахів виявили безпосередньо на полях.

Він заявив, що сьогодні, 17 березня, він бачив близько 20 журавлів, що ледь-ледь підлітають, троє птахів повільно побрели від людей у болото – вони є "кандидатами на вимирання".

Гавриленко зауважив, що справжня біда буде, коли незабаром через цю територію пролітатимуть тисячі птахів.

Він наголосив, що роз'яснювальна робота серед аграріїв не допомагає. Гавриленко сподівається, що зараз держава перейде до більш жорстких методів вирішення проблеми, і що ці рішення стосуватимуться не лише Херсонщини, оскільки, вкотре підкреслив директор заповідника, це проблема всієї України.

Директор заповідника сподівається на рішення, що приймуть на засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ на НС, яка має відбутися сьогодні, 17 березня, також працює робоча група, створена в ОДА для розгляду питань, пов'язаних з масовою загибеллю (знищенням) сірих журавлів.

Він вважає, що недобросовісні аграрії просто перечекали хвилю перевірок і знову повернулися до тих же методів боротьби з гризунами, від яких він застерігав. Гавриленко просить: протруєне зерно не треба кидати на поле, а слід засипати у нірки і затоптувати, щоб ослаблена полівка не вибралася на поверхню.

Також, директор заповідника повідомив, що до нього звертаються і міжнародні організації, пропонують свою підтримку, допомогу і захист.

"Я пояснюю, що ми зараз працюємо на державному рівні – є реакція державних структур. Ми очікуємо, що спільними зусиллями спробуємо зламати цей стереотип, що склався у нашому суспільстві в частині того "що хочу, те й роблю на землі", і що немає відповідальності", – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: