fbpx
Сьогодні
16:44 16 Бер 2021

Україна попросила виключити з ТКГ "експертку" з Донецька, яка в Україні засуджена за тероризм

Україна попросила видалити із зустрічі політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання на Донбасі Майю Пирогову, яка засуджена за тероризм, але намагається представляти Донецьк, – зустріч призупинили.

Про це повідомив представник Донецька в ТКГ Сергій Гармаш (журналіст) у Фейсбук.

"Робоча група ТКГ з політичних питань сьогодні працювала лише одну годину. Модератор групи від ОБСЄ посол Морель оголосив перерву на прохання української сторони.

Ніякого демаршу, просто Україна, в повній відповідності з Мінськими угодами, попросила ОБСЄ видалити з групи запрошену запрошеними з Донецька Російською стороною "експертку" Майю Пирогову. Ця громадянка в Україні була засуджена за тероризм на 10 років і оголошена в розшук. Такі "учасники" делегітимізують переговори, чим, власне, позбавляють їх сенсу.

Оскільки посол Морель заявив, що це не в його компетенції, то ми попросили перерви, поки це питання не врегулює ТКГ, в компетенцію якої, за словами представника ОБСЄ, входять подібні проблеми. Також актуальним залишається і участь запрошених запрошеними РФ з Луганська в окремому вікні, на що українська сторона не давала своєї згоди", – написав Гармаш.

Гармаш із жалем зазначив, що "ніби за дужками залишається сам факт участі в переговорах людей, які не представляють жодного із членів ТКГ, хоча в пункті 13 Мінського комплексу заходів, чітко написано, що робочі групи відображають склад ТКГ".

Він сподівається, що 17 березня Леонід Кравчук обговорить це на засіданні Тристоронньої контактній групі зі спецпредставником чинного голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ послом Хайді Грау і представником Росії в ТКГ Борисом Гризловим.

Гармаш наголосив, що посол Морель обґрунтовує участь представників окупаційної влади у зустрічах "усталеною практикою", а також тим, що сама Україна "мовчить" про це в рамках ТКГ.

За його словами, "Кравчук не мовчить, але, правда, і по столу черевиком не стукає – мабуть, саме це розглядається ОБСЄ як досить активна позиція, щоб реагувати на неї".

Гармаш додав, що "це вже новинка: якщо раніше на всі наші запитання "відмазкою" був Горбулін, який, нібито, ввів практику "не цікавитися статусом учасників переговорі ", то тепер батьком порушень Тристоронньої мінського формату і мінських документів оголошено ще й Кравчука".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: