fbpx
Сьогодні
14:56 15 Бер 2021

МЗС створюватиме "дистанційні" посольства України: що це означає

Фото Reuters

Міністерство закордонних справ створюватиме за кордоном посольства України з резиденцією в Києві та диппредставництва у форматі "1+2", тобто посол і два дипломати.

Про це повідомляє пресслужба МЗС, про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, розповідаючи про деталі указу Президента №99/2021 про закордонні дипломатичні установи.

За словами Кулеби, одним із ключових нововведень є створення нового формату послів із резиденцією в Києві.

"Відтепер ми зможемо створювати посольства України за кордоном із резиденцією в Києві. Тобто посольство фізично знаходиться в Україні та забезпечує присутність нашої держави в іноземній країні дистанційно. В еру тотального онлайну така установа може виконувати практично всі ті самі функції, що й фізично розташована у країні перебування", – зазначив очільник МЗС.

Він підкреслив, що такий формат дистанційної дипломатичної присутності успішно функціонує у багатьох іноземних країнах, зокрема Європейського Союзу, і нині Україна починає втілювати цей передовий досвід як доповнення до традиційних форматів дипломатичної присутності.

Крім того, міністр розповів про новий формат посольств України за кордоном "1+2" (посол і два дипломати), який нині починає впроваджувати Міністерство закордонних справ.

"Дипломатична служба багато в чому подібна до військової. Її майбутнє – за компактними, мобільними підрозділами, які здатні швидко та ефективно виконувати поставлені завдання. Тому ми розробили новий формат. Посольства 1+2 стануть саме такими компактними дипломатичними командами, зокрема в країнах і регіонах, в яких Україна досі не була представлена", – пояснив міністр.

Він нагадав, що ставить усім керівникам закордонних дипломатичних установ 5 пріоритетних завдань: зміцнювати безпеку України, збільшувати обсяги торгівлі та інвестицій, допомагати українцям за кордоном, нарощувати "м'яку силу" України за кордоном, розширювати свободу подорожей для українців.

"Нововведення дозволяють вже сьогодні на практиці розширювати географію присутності України у світі зі значною економією грошей платників податків. Більше присутності – більше можливостей для Української держави, українського бізнесу та громадян", – підсумував міністр.

Раніше президент Володимир Зеленський затвердив Положення про закордонні дипломатичні установи України, яке визначає статус, завдання та функції закордонних дипломатичних установ України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: