fbpx
Сьогодні
21:33 14 Бер 2021

Генерал ЗСУ заявив, що українські війська могли у 2014 році взяти під контроль стратегічні об'єкти в Криму

Фото: HROMADSKE

Під час окупації Росією Криму у 2014 році українська армія планувала взяти під контроль і утримувати кримські аеродроми та інші стратегічні об'єкти, однак план був скасований.

Про це заявив перший заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗС України, який був у складі військової делегації до Криму, Віктор Назаров в інтерв'ю Крим.Реалії.

"Ті задуми передбачали наше силове втручання в Криму. Ми розуміли, що завдання досить складне і навряд чи може бути виконане на 100%. Але тим не менше, взяти під контроль ключові аеродроми, ключові об'єкти, як потім було на Донбасі, було реально. Я до сих пір аналізую і роблю висновок, що це завдання було реальним", — заявив Назаров.

"Планувалося взяти під контроль важливі критичні об'єкти військової інфраструктури на території півострова. І всі важливі аеродроми, аеродром РФ в Новогвардійському, місця дислокації наших військ, перешийки. І боєготових частин було більш ніж достатньо для того, щоб не тільки чинити опір, але і застосовувати його".

"Затвердили те, що треба підготувати сили та засоби. Перший ешелон – це були високомобільні десантні війська. Вони повинні були з декількох аеродромів – Дніпро, Львів, Озерне, завантажитися на Іл-76 і АН-26. Літакам була поставлена ​​задача "злетіти", і вони почали рухатися за вказаним маршрутом на аеродроми. Вертольотам була поставлена ​​задача доставити командування сухопутних військ.

Підрозділи повинні були прибути на аеродроми, наближені до Криму: Кульбакіно Миколаївської області, Мелітополь, Херсон. І вже звідти повинні перекидатися на територію Криму, на аеродроми Саки, Бельбек, Кіровськ, Джанкой. І другий ешелон – сухопутний – повинен був рухатися по перешийку, брати їх під контроль".

За його словами, відповідний план на початку березня 2014 року розглядав Генштаб ЗСУ, однак пізніше його скасував начальник Генштабу Михайло Куцин.

"Аргументація прозвучала так, що ситуація і так дуже напружена, не треба її напружувати ще більше. "Все, давайте команду "відставити", всіх повертати, і нікого не відправляйте, літаки на аеродроми, підрозділи свої в казарми, і на цьому закінчуємо"", – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: