fbpx
Сьогодні
12:00 13 Бер 2021

Генерал-майор Назаров розповів, що у 2014 році Генштаб готувався відправити десант до Криму

У березні 2014 року планувалося взяти під контроль важливі критичні об'єкти військової інфраструктури на території Криму, однак майже в останню мить перекидання українського десанту на півострів було скасоване.

Про це в інтерв'ю Крим.Реалії повідомив генерал-майор Віктор Назаров.

За словами військового, у Генштабі було розроблено між 28 лютим і 5 березня п'ять військових замислів щодо протидії "зеленим чоловічкам" у Криму, однак прийняли тільки один.

Згідно з прийнятим задумом, планувалося взяти під контроль важливі критичні об'єкти військової інфраструктури на території півострова. "І всі важливі аеродроми, аеродром РФ у Новогвардійському, місця дислокації наших військ, перешийки. І боєготових частин було більш ніж достатньо для того, щоб не тільки чинити супротив, але й застосовувати його", – підкреслив Назаров.

До цих військових дій планували залучити високомобільні десантні війська з Львову, Озерного та Дніпра. Вертольотам була поставлена задача доставити командування сухопутних військ.

"Підрозділи мали прибути на аеродроми наближені до Криму: Кульбакіно Миколаївської області, Мелітополь, Херсон. І вже звідти мали перекидатися на територію Криму, на аеродроми Саки, Бельбек, Кіровськ, Джанкой. І другий ешелон – сухопутний – мав рухатись перешийками, брати їх під контроль. Літакам була поставлена задача "зліт" і вони почали рухатися за вказаним маршрутом на аеродроми, щоб забирати військовослужбовців і далі виконувати задачу", – розповідає військових.

Віктор Назаров повідомив, що коли вже все було готово, то його разом із Віктором Муженком, який тоді був старшим оперативної групи, викликали до тодішнього начальника Генштабу Михайла Куцина.

"Аргументація прозвучала так, що ситуація і так дуже напружена, не треба її напружувати ще більше. "Все, давайте команду "відставити", все повертати і нікого не відправляйте, літаки на аеродроми, підрозділи свої в казарми і на цьому закінчуємо". Ті замисли передбачали наше силове втручання в Крим. Ми розуміли, що задача доволі складна і навряд чи може бути виконана на 100%. Але, тим не менш, взяти під контроль ключові аеродроми, ключові об'єкти, як потім було на Донбасі, вона була реальна", – переконаний Назаров.

Генерал-майор стверджує, що попри скасування плану щодо перекидання військових сил до Криму, поставлена задача була реальна.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: