Зеленський утворив консультативну раду для відстоювання прав людей, які захищали Україну

Володимир Зеленський утворив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України. Відповідний указ № 93/2021 Глава держави підписав сьогодні.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

У повідомленні зазначено, що з проханням про створення при Офісі Президента України Консультативної ради з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України, зверталися правозахисники спільно з депутатами Верховної Ради.

Глава держави як Верховний Головнокомандувач і гарант Конституції, підписавши відповідний указ, підтримав ідею створення такого дорадчого органу.

Як зазначила голова Консультативної ради Альона Вербицька, орган при Офісі Президента створюється для відстоювання прав людей, які захищали нашу державу.

З початку російської збройної агресії боронити Україну пішли тисячі добровольців. Деякі з них стали жертвами недосконалого українського законодавства – сотні добровольців опинилися за ґратами та були засуджені за військові злочини за законами мирного часу. Нині відомі приклади судових розглядів, коли за виконання службових обов'язків особу намагалися засудити на понад 10 років ув'язнення.

«Європейська правова держава – це насамперед держава, у якій панує верховенство права та рівність усіх перед законом. Так сталося, що тривалий час з початку збройної агресії на сході України, анексії Криму не були враховані деякі обставини й не ухвалені відповідні закони, які надавали б можливість захистити права військовослужбовців та добровольців, які брали участь у захисті України», – зазначила вона.

За словами голови Консультативної ради, до її складу входитимуть народні депутати України, представники органів виконавчої влади, оборонних відомств, правозахисники та громадські діячі.

Буде можливість залучати також урядові та неурядові організації, зокрема міжнародні, для отримання допомоги та консультацій.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україні субсидія на неопалювальний сезон для більшості громадян буде перепризначена автоматично

Російська агресія та енергетичний терор продовжують наносити колосальну шкоду Україні й українцям. Проте – навіть… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Перемир’я на Великдень та на період Олімпіади: прогноз речника Повітряних сил ЗСУ Євлаша

Речник Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш сумнівається у можливості перемир'я на Великдень та… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Кабмін дозволив ДСНС надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту

Уряд ухвалив рішення, яке матиме вагоме значення для відновлення. Так, сьогодні, 30 квітня, Кабінет Міністрів… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

В Україну екстрадували організатора “схем для ухилянтів”, який переховувався в ЄС, – СБУ

За матеріалами Служби безпеки правоохоронні органи Болгарії екстрадували в Україну лідера злочинної організації, яка вивозила… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів

Під час засідання 30 квітня Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів. Про… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зробити робота і перші кроки в IT: як сільські школи відкривають наукові лабораторії

Мрія — перший крок до успіху! Доведено школами в невеликих містах і селах. Адже саме… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.