fbpx
Сьогодні
21:59 12 Бер 2021

Кулеба у Радбезі ООН: Настав час підвищити ефективність спільних зусиль задля деокупації Криму

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба взяв участь у неформальному засіданні Ради Безпеки ООН за формулою Арріа "Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України".

Про це повідомляє Урядовий портал.

Міністр висловив вдячність за організацію заходу Естонії як непостійному члену Ради Безпеки та всім співорганізаторам. За його словами, цьогорічне значне розширення кола та географії учасників свідчить про зростання уваги міжнародного співтовариства до проблеми окупації Росією Криму.

Дмитро Кулеба нагадав, що у 2014 році реакція з боку ООН і міжнародної спільноти на початок російської агресії проти України була недостатньо ефективною і не змогла зупинити її подальше розгортання.

"Збройна агресія Росії проти України спричинила глибоку кризу у міжнародній політиці та підірвала авторитет міжнародних організацій. Настав час підвищити ефективність спільних зусиль задля деокупації Криму", – наголосив він.

Міністр нагадав про створення Кримської платформи та запросив всі країни-члени ООН долучитися до неї: "Цей міжнародний механізм надає стратегічне бачення деокупації Криму та консолідує навколо цієї мети всі міжнародні зусилля на міжурядовому, парламентському та експертному рівнях".

Глава МЗС перелічив порушення Росією міжнародного гуманітарного права та масштабні порушення прав людини, що тривають на півострові, зокрема зміну окупаційною владою демографічного складу населення Криму. Учасники окремо обговорили триваючу масштабну мілітаризацію Росією Криму та загалом регіону Чорного і Азовського морів, подальші порушення прав людини, погіршення економічної та екологічної ситуації на Кримському півострові.

За 7 років російська військова присутність на півострові зросла більш ніж удвічі, – зазначив міністр.

Учасники одноголосно засудили окупацію Росією Криму, грубі порушення нею міжнародного права і наголосили, що спроби РФ легітимізувати анексію українського півострова не матимуть успіху.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: