fbpx
Сьогодні
15:54 11 Бер 2021

Стефанішина назвала, які зміни проводить Україна на шляху інтеграції до НАТО

Вступ до НАТО є принциповим питанням для політичного лідерства України.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час зустрічі з генерал-лейтенантом Роджером Клутьє, командувачем Cухопутних військ НАТО в Європі, повідомляє Урядовий портал.

Сторони обговорили стратегічні вектори інтеграції України до НАТО у військовій сфері, зокрема в межах Партнерства з розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partnership – EOP).

Стефанішина зосередила увагу на тому, що Україна робить все можливе для максимального використання статусу EOP.

«Вступ України до НАТО – це принципове питання для політичного лідерства України. Сьогодні той історичний момент, коли і Президент України, і парламентська монобільшість, і уряд об'єднані в прагненні здійснити всі необхідні внутрішні трансформації на шляху до членства України в НАТО. В першу чергу, ми фокусуємось на модернізації сектору безпеки і оборони за стандартами і практиками Альянсу. Ми вже розпочали ключову для цього реформу – трансформацію Служби безпеки України з правоохоронного органу в спецслужбу, керуючись кращим світовим досвідом і практиками країн-членів Альянсу», – зазначила Стефанішина.

Вона окреслила порядок денний стратегічних векторів інтеграції України до НАТО в межах EOP:

  1. швидше досягнення взаємосумісності Збройних Сил України з військами держав-членів Альянсу;
  2. максимальний доступ України до участі в місіях, операціях і навчаннях НАТО, в тому числі в рамках реалізації статті 5 Вашингтонського договору (колективної оборони);
  3. обмін закритою інформацією між Україною та НАТО в режимі реального часу безпечними каналами зв'язку за стандартами Альянсу;
  4. призначення українських представників на посади в штабі НАТО, командних структурах та відомствах.

«Спроможності і безцінний досвід наших Збройних Сил і спецслужб у протидії гібридним атакам Росії вже дозволяють перейти на наступну сходинку інтеграції України до НАТО, і, таким чином, суттєво посилити найкращу в світі систему колективної оборони. Переконана, що безпека НАТО та України взаємозалежні, і саме це є основою процвітання не лише Європи, а й всього трансатлантичного регіону», – зазначила Стефанішина.

Зі свого боку командувач Сухопутних військ НАТО підтвердив незмінну підтримку Альянсу незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, зокрема у контексті протидії збройній агресії Російської Федерації проти України.

Як повідомлялось, Україна отримала статус країни-партнера НАТО з розширеними можливостями 12 червня 2020 року рішенням Північноатлантичної ради НАТО, ставши шостою країною з таким статусом поряд зі Швецією, Фінляндією, Австралією, Йорданією та Грузією.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: