МОН підтримує ініціативу Зеленського щодо проведення уроків медіаграмотності в школах

Міністерство освіти і науки України підтримує ініціативу Президента України і зазначає, що працює над тим, аби курси з медіаграмотності входили до базових освітніх програм з 2011 року.

Про це йдеться на сайті Кабміну.

У повідомленні зазначається, що регіональні експерименти з упровадження медіаосвіти в Україні були започатковані ще у 2011 році. Згодом інформаційно-цифрова компетентність увійшла до десяти ключових компетентностей у межах освітньої реформи.

«Інформаційно-цифрова компетентність передбачає впевнене і водночас критичне застосування інформаційно-комунікаційних технологій для створення, пошуку, оброблення, обміну інформацією на роботі, в публічному просторі, приватному спілкуванні тощо. Також ідеться про навички з інформаційної та медійної грамотності. Наразі медіаграмотність є складовою курсів "Громадянська освіта" для учнів 10-х класів, "Культура добросусідства" – для учнів 1-4 класів", – зауважив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Також, за його словами, в Україні розроблено типову освітню програму для учнів 5-9 класів, в якій передбачено впровадження з 2022/2023 навчального року курсу "Культура добросусідства", що містить основи медіаграмотності.

«Медіаграмотність у школах вивчається сьогодні і в межах позакласної (гурткової) роботи. Йдеться, наприклад, про створення шкільних медіа», – зазначив Сергій Шкарлет.

Він додав, що загалом «освітяни дедалі більше трактують медіакомпетентність педагога як одну з основних педагогічних компетентностей».

У повідомленні зазначається, що з 2011 року постійно проводиться підготовка викладачів обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти. Більшість із них у подальшому працювали як обласні координатори впровадження медіаосвіти і, відповідно, у всіх ОІППО в різних формах викладається медіаосвіта і медіаграмотність.

Окрім того, впродовж останніх років підготовлено та видано:

  • посібники «Основи медіаграмотності: навчально-методичний посібник для вчителя 8 (9) клас. Плани-конспекти уроків»;
  • «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін»;
  • «Медіаграмотність та критичне мислення на уроках суспільних дисциплін»;
  • навчальні модулі: «Як створити сучасну шкільну газету?»;
  • онлайн-видання «Гід для вчителя зі створення учнівських газет «Преса попереду», «Вступ до новинної грамотності» тощо.

Крім того, Міністерство освіти і науки України разом із західними партнерами реалізує проект «Вивчай та розрізняй інфо-медійна грамотність». Наразі проєкт виконується у всіх обласних центрах, а також у Маріуполі, Краматорську та Сєвєродонецьку. До реалізації проекту залучені 655 шкіл (655 директорів, 3587 вчителів), 25 ІППО та 21 ЗВО (1225 викладачів і методистів).

З 2012 року в Україні діє портал «Медіаосвіта та медіаграмотність», де найбільшою популярністю серед викладачів медіаграмотності користуються моделі уроків.

Нагадаємо, 9 березня Зеленський виступив за введення медіаграмотності в школах.

Свіжі дописи

  • Новини

У Києві відкрився Центр рекрутингу української армії

Перший у столиці центр рекрутингу розпочав роботу на проспекті Повітряних сил, 41, (ЦНАП Солом’янського району).… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Глава Пентагону звернувся до партнерів США із закликом передати Україні Patriot

Сполучені Штати продовжують заохочувати країни, які мають системи протиракетної оборони Patriot, надати частину їх Україні… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Норвегія виділила додаткові 600 млн доларів Україні: кошти підуть на посилення ППО та гуманітарну допомогу

Уряд Норвегії у 2024 році додатково спрямує 600 млн доларів на посилення української протиповітряної оборони… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У російському Улан-Уде – масштабна лісова пожежа: вогонь перекинувся на житлові будинки, оголошено евакуацію

У столиці російської республіки Бурятія – Улан-Уде лісова пожежа перекинулась на житлові будинки, місцева влада… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зеленський провів наради з військовими: обговорили зрив планів рф, ситуацію на фронті, постачання зброї та снарядів

Президент України Володимир Зеленський провів наради з військовими щодо ситуації на фронті, наступів військ рф… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Атаки українських дронів на НПЗ спричинили різке зростання цін на бензин у росії, – Politico

Українські удари по російських нафтопереробних заводах спричинили зростання цін на дизельне пальне на 10%. А… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.