fbpx
Сьогодні
13:34 11 Бер 2021

МОН підтримує ініціативу Зеленського щодо проведення уроків медіаграмотності в школах

Міністерство освіти і науки України підтримує ініціативу Президента України і зазначає, що працює над тим, аби курси з медіаграмотності входили до базових освітніх програм з 2011 року.

Про це йдеться на сайті Кабміну.

У повідомленні зазначається, що регіональні експерименти з упровадження медіаосвіти в Україні були започатковані ще у 2011 році. Згодом інформаційно-цифрова компетентність увійшла до десяти ключових компетентностей у межах освітньої реформи.

«Інформаційно-цифрова компетентність передбачає впевнене і водночас критичне застосування інформаційно-комунікаційних технологій для створення, пошуку, оброблення, обміну інформацією на роботі, в публічному просторі, приватному спілкуванні тощо. Також ідеться про навички з інформаційної та медійної грамотності. Наразі медіаграмотність є складовою курсів "Громадянська освіта" для учнів 10-х класів, "Культура добросусідства" – для учнів 1-4 класів", – зауважив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Також, за його словами, в Україні розроблено типову освітню програму для учнів 5-9 класів, в якій передбачено впровадження з 2022/2023 навчального року курсу "Культура добросусідства", що містить основи медіаграмотності.

«Медіаграмотність у школах вивчається сьогодні і в межах позакласної (гурткової) роботи. Йдеться, наприклад, про створення шкільних медіа», – зазначив Сергій Шкарлет.

Він додав, що загалом «освітяни дедалі більше трактують медіакомпетентність педагога як одну з основних педагогічних компетентностей».

У повідомленні зазначається, що з 2011 року постійно проводиться підготовка викладачів обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти. Більшість із них у подальшому працювали як обласні координатори впровадження медіаосвіти і, відповідно, у всіх ОІППО в різних формах викладається медіаосвіта і медіаграмотність.

Окрім того, впродовж останніх років підготовлено та видано:

  • посібники «Основи медіаграмотності: навчально-методичний посібник для вчителя 8 (9) клас. Плани-конспекти уроків»;
  • «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін»;
  • «Медіаграмотність та критичне мислення на уроках суспільних дисциплін»;
  • навчальні модулі: «Як створити сучасну шкільну газету?»;
  • онлайн-видання «Гід для вчителя зі створення учнівських газет «Преса попереду», «Вступ до новинної грамотності» тощо.

Крім того, Міністерство освіти і науки України разом із західними партнерами реалізує проект «Вивчай та розрізняй інфо-медійна грамотність». Наразі проєкт виконується у всіх обласних центрах, а також у Маріуполі, Краматорську та Сєвєродонецьку. До реалізації проекту залучені 655 шкіл (655 директорів, 3587 вчителів), 25 ІППО та 21 ЗВО (1225 викладачів і методистів).

З 2012 року в Україні діє портал «Медіаосвіта та медіаграмотність», де найбільшою популярністю серед викладачів медіаграмотності користуються моделі уроків.

Нагадаємо, 9 березня Зеленський виступив за введення медіаграмотності в школах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: