fbpx
Сьогодні
14:29 11 Бер 2021

Федоров розповів, для яких компаній діятиме режим Дія.City

Спеціальний правовий та економічний режим Дія.Сity застосовуватиметься для семи кваліфікованих видів діяльності, пов'язаних з ІТ-сферою та креативними індустріями.

Про це сказав віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм».

"Якщо подивитися, які напрямки бізнесу підходять до Дія.City, до версії 1.0 цієї віртуальної країни, то в першу чергу це розробники, аутсорсингові компанії, продуктові компанії, стартапи", – розповів Федоров.

Він додав, що також резидентами Дія.City зможуть стати R&D центри (науково-дослідні центри) у галузі ІТ та телекомунікацій, компанії, що постачають послуги, пов'язані з обігом віртуальними активами, та компанії, пов'язані з кіберспортом.

Федоров нагадав, що Дія.City – це проєкт, який передбачає створення спеціального правового та економічного режиму в Україні для сфери ІТ.

Зокрема, в рамках Дія.City буде запроваджено спеціальний режим оподаткування:

  • 5% податку на доходи фізосіб,
  • 1,5% військовий збір,
  • 1,5% ЄСВ
  • 9% податок на виведений капітал.

За словами віцепрем'єра, така податкова система спонукатиме компанії офіційно працевлаштовувати працівників. Він зазначив, що в рамках Дія.City також буде запроваджений механізм gig-контрактів – короткострокових трудових договорів, який значно спростить процес працевлаштування. Крім цього в проєкт будуть інтегровані елементи англійського права, захист прав на інтелектуальну власність та іноземні венчурні інвестиції.

"Ми зібрали найкращий світовий досвід та плануємо втілили його у проєкті Дія City", – сказав Федоров.

Очільник Мінцифри підкреслив, що законопроєкт про створення Дія.City передбачає запровадження механізмів захисту ІТ-компаній від несанкціонованих перевірок правоохоронними органами та зупинки роботи компаній внаслідок таких дій. "Просто так "закошмарити" будь-яку компанію вже ні в кого не вийде", – наголосив Федоров.

Міністр додав, що завдяки Дія City доходи IT-галузі в Україні за 3-5 років можуть значно збільшитись —  з $6 млрд до $16,5 млрд. А зростання кількості робочих місць після запуску Дія City — від 200 тисяч зараз до 450 тисяч вже у 2025 році.

"Загалом, одна із головних цілей Дія City — стимулювання розвитку цифрової економіки на наступні 15 років.

Дія City стимулюватиме появу в країні компаній з доходом понад $100 млн. Це створить умови для притоку інвестицій та підвищить конкурентоспроможність українських компаній. Також відкриє нові можливості для стартапів та продуктових компаній, які зможуть будувати прозору та зрозумілу інвесторам корпоративну структуру в Україні", – пояснив глава Мінцифри.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: