fbpx
Сьогодні
11:59 10 Бер 2021

Рожкова заявила про цензуру в Нацбанку: виданню заборонили публікувати оригінальну версію її інтерв'ю

Катерина Рожкова

Перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова заявила про цензуру у Нацбанку – за її словами, керівництво департаменту комунікацій регулятора заборонило публікувати її інтерв'ю для видання НВ в оригінальному вигляді.

Про це вона написала у Facebook.

"Українська журналістика бачила чимало спроб цензури. Зокрема й у жанрі інтерв'ю. Здебільшого – це випадки, коли інтерв'ю намагалися суттєво редагувати або забороняли публікувати самі спікери.

Моє інтерв'ю для видання Новое время НВ в оригінальному вигляді заборонило публікувати керівництво департаменту комунікацій Національного банку. Це черговий приклад цензури в Національному банку України, яка з'явилася з серпня 2020 року після зміни керівництва НБУ та низки кадрових змін в ключових департаментах", – підкреслила Рожкова.

"Коли незалежна думка з важливих для країни питань не просто нікого не цікавить, а й забороняється до висловлювання. Коли попри існуючі процедури, співробітники НБУ отримують вказівки не запрошувати мене на засідання комітету з питань нагляду.

Коли за надання коментарів виданню Kyiv Post члени правління отримують догани у найкращих радянських традиціях. Коли кожен запит на коментар чи інтерв'ю Рожкової стає справжнім випробуванням і докладається максимум зусиль не допустити цього.

Коли через декілька годин після проведення інтерв'ю для НВ, за дивного збігу обставин з'являється наказ голови НБУ про те, що мені заборонено коментувати теми внутрішньої ситуації у НБУ, кадрової політики, співпраці з МВФ і тд. Ситуацію намагаються довести до абсурду: виявляється, що мені як безпосередньому учаснику подій, пов'язаних з націоналізацією ПриватБанку у 2016 році, цю тему також коментувати не можна", – додала перша заступниця голови НБУ.

"Чи не легше було б прямо сказати, що керівнику департаменту комунікацій дали вказівку не випускати у інформаційне поле окремих членів Правління НБУ?! Питання риторичне.

Що дійсно турбує: від цензури слова до цензури думок дуже короткий шлях. І тоді не те, що про транспарентність Національного банку, а і про фаховість можна буде забути", – написала також Рожкова.

Вона також подякувала виданню НВ за те, що опублікували повну не відредаговану версію інтерв'ю.

"Тому що Національний банк – це не приватний бізнес, який можна спробувати будувати за власними авторитарними вподобаннями. Якість його роботи і прозорість його комунікацій – це довіра суспільства і інвесторів. А отже, та сама омріяна фінансова стабільність та економічне зростання", – заявила Рожкова.

Українська журналістика бачила чимало спроб цензури. Зокрема й у жанрі інтерв'ю. Здебільшого – це випадки, коли інтерв'ю…

Posted by Катерина Рожкова on Wednesday, March 10, 2021

"Департамент комунікації НБУ не погодив більшу частину відповідей Катерини Рожкової на запитання, поставлені журналістом НВ Бізнес. Пропозиція видалити відповіді, за словами Рожкової, пояснювалася тим, що частина тем інтерв'ю не належать до сфери відповідальності першого заступника голови правління НБУ.

Редакція НВ, з огляду на суспільну важливість видаленої інформації, вирішила опублікувати повну версію розмови з мінімальними стилістичними правками", – пише НВ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: