fbpx
Сьогодні
09:06 10 Бер 2021

Авіакатастрофа МАУ: Україна долучилася до заяви Британії, Канади та Швеції та закликала Іран розслідувати справу

Фото Reuters

Під час роботи 46-ї сесії Ради ООН з прав людини 9 березня Україна приєдналася до спільної заяви Великої Британії, Канади та Швеції щодо збиття Іраном літака рейсу PS752.

Про це повідомляє МЗС.

«Минуло трохи більше року з часу трагічного збиття літака рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». Внаслідок катастрофи, спричиненої двома іранськими ракетами «земля-повітря», загинули 176 людей, багато з яких летіли додому на канікули або поверталися на навчання. Ми продовжуємо оплакувати цю трагічну втрату», – йдеться у заяві.

Зазначається, що у лютому спеціальні доповідачі Агнес Калламар і Джаваід Рехман оприлюднили лист на адресу уряду Ірану, в якому було викладено низку дуже серйозних звинувачень. Головним занепокоєнням є те, що було порушено право на життя 176 пасажирів та членів екіпажу.

«Виходимо з того, що Іран не відповів на цей лист. Порушення Іраном зобов'язань з прав людини є надзвичайно тривожним. Це ускладнюється повідомленнями про цілком неприпустимі переслідування та погрози членам родин деяких жертв», – указують підписанти.

У звязку з цим вони закликають Іран:

  • невідкладно надати відповідь на лист спеціальної доповідачки Ради ООН з прав людини Агнес Калламар;
  • негайно припинити переслідування та залякування сімей жертв як в Ірані, так і за його межами;
  • забезпечити повне та прозоре розслідування кримінальних справ та неупереджене судочинство як частину його обов'язку забезпечити справедливість для жертв цієї трагедії;
  • надати вичерпний та прозорий звіт про події, що призвели до цієї трагедії.

Нагадаємо, що 8 січня 2020 року в Ірані було збито літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі 176 людей загинули, серед них 11 українців.

Іранська влада 11 січня, після кількох днів заперечень, визнала, що український літак був збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 5 січня 2021 року повідомив, що Україна отримала від Ірану проєкт технічного звіту за обставинами катастрофи літака і має до кінця лютого підготувати свої зауваження.

20 лютого в Ірані заявили про завершення розслідування у цій справі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: