fbpx
Сьогодні
16:49 09 Бер 2021

Експерт спростував міфи щодо підвищення акцизу на ТВЕН в Україні

У 2019 році держбюджет недоотримав 14 млрд грн акцизів від тютюнової продукції через серйозне підвищення акцизів в попередні роки. Зараз така ж ситуація може статися з ринком тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) 

Про це заявив директор департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України Олександр Яворський у своєму блозі на Цензор.нет.

На його думку, напівправда в питаннях оподаткування ТВЕНів може позбавити курців менш шкідливої альтернативи сигаретам.   Експерт відзначає, що йдеться про "поправку №55", яка передбачає більш поступове зростання акцизу на ТВЕНи (не в 4,2 рази відразу, а в 3 рази плюс додатково по 30% щороку). 

Проте, за словами Яворського,  найбільш маніпулятивна теза, яку наразі необережно використовують в ЗМІ, звучить так – акциз знизять на 30%, і бюджет втратить 3 млрд грн.

Проте, на думку експерта, мова йде не про зниження, а про підвищення акцизу. Порівнюючи зі ставками попереднього року, підвищення має бути не таким кардинальним – акциз на ТВЕНи зросте в 3 рази.

Ще одне зауваження експерта стосується суми «втрат», які постійно змінюються в основному в бік підвищення – спочатку з'явилася цифра 1,8 млрд, потім 2,3 млрд, а наразі вже і 3 млрд грн.

У той же час, набагато більш авторитетна наукова установа – Інститут економіки і прогнозування Національної академії наук України дає абсолютно протилежний висновок: більш поступовий варіант підвищення акцизу за 5 років дасть держбюджету на 18,7 млрд. грн. більше доходів, ніж "шоковий сценарій", – пояснює Яворський.

Він також зазначає, що за підрахунками його організації – Федерації роботодавців України, більш поступовий сценарій підвищення акцизів вже у 2021 році дасть держбюджету на 2,6 млрд. грн. більше доходів, ніж різке підвищення акцизу в 4,2 рази.

Наступний аспект, на який звертає увагу експерт, це спроби виправдати шокове одночасне підвищення акцизу на ТВЕНи в Україні, посилаючись на досвід Латвії з їх акцизом у розмірі 218 євро.

Реальні цифри ж, за словами Яворського, зовсім інші – акциз в Україні вже зараз вище ніж акциз на ТВЕН в Латвії (0,88 євро з кожної пачки та  0,85 євро  відповідно).

Після різкого підвищення акцизу на ТВЕНи в Україні він перевищив відповідні ставки в 15 країнах Євросоюзу. 

Яворський звертає увагу, що, по-перше, за даними Міністерства фінансів Латвійської Республіки, підвищення ставки до 218 євро, відбудеться не з 2021 р., а лише з 2023 року. По-друге, в країнах Євросоюзу ставка акцизу на ТВЕНи обраховується у розрахунку на 1 кг тютюну (а не від кількості штук, як з 2021 року в Україні). Відповідно, аби порівняти зі ставками в Латвії український акциз потрібно перевести з тисяч штук в кілограми тютюну – пояснює логіку підрахунків Яворський.

Аналогічно неправдивими, на думку експерта, є заяви про вищі ціни на ТВЕНи в Білорусі. Це хибна думка через порівняння стіків різних брендів. Так, пачка стіків IQOS в Білорусі коштує 3,9 білоруські рублі тобто – 42 грн., що суттєво нижче ціни на аналогічну продукцію в Україні.

Експерт також звернув увагу на масові факти продажу контрабандних ТВЕНів з Китаю, які вже зафіксовані в КиївськійДніпропетровськійЗапорізькійХарківській областях, а також через мережу Інтернет.

Також твердження, що різке зростання акцизу дасть приріст доходів держбюджету, експерт назвав абсурдом.

Київська школа економіка дала свої цифри щодо 103 млрд грн. доходів від акцизів на ТВЕНи за наступні 5 років. Якщо дотримуватись такої логіки, то акцизи треба було підвищити не в 4,2 рази, а в 8 чи навіть, краще, в 10 разів. На жаль, в цих організаціях, мабуть, не чули про "криву Лаффера" коли після досягнення певної критичної точки податкового навантаження доходи держави від податків починають знижуватися – пояснює Яворський.

Це пояснюється тим, що споживачі через зростання ціни будуть переключатися на традиційні сигарети і на контрабандну продукцію, з якої взагалі не сплачуються податки.

Експерт також нагадав, що "крива Лаффера" вже боляче для України спрацювала на ринку традиційних сигарет – у 2019 роци держбюджет недоотримав 14 млрд грн. акцизів з тютюнової продукції саме через серйозне підвищення акцизів в попередні роки. У т.ч. за рахунок того, що різко зріс нелегальний ринок сигарет, частка якого, за даними TNS Kantar, у 2020 р. сягнула майже 7%.  

За даними СБУ, загальні втрати України  за 2017-2019 рр. через нелегальний тютюновий ринок склали близько 30 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, народна депутатка від "Європейської солідарності" Южаніна підтримує повернення до поступового зростання акцизу на ТВЕНи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: