fbpx
Сьогодні
16:09 09 Бер 2021

Голова ВСУ пояснила, чому делегати з’їзду суддів зобов'язані його проводити

Фото: ukrinform.ua

Голова Верховного суду (ВСУ) Валентина Данішевська заявила, що проведення з'їзду суддів є конституційним обов'язком і делегати з'їзду не можуть дослухатися до закликів не проводити його.

Про це вона сказала під час вступного слова на ХVІІІ з'їзді суддів України, повідомляє Укрінформ.

"На жаль, ще достатньо низьким залишається рівень довіри тих людей, які складають своє враження від діяльності судової системи лише із засобів масової інформації. Значна або певна кількість таких людей сьогодні стоять на вулиці і супроводжують, умовно кажучи, наш з'їзд. Чого вимагають ці люди? Вони хочуть, щоби в органах суддівського врядування були люди з бездоганною репутацією, щоби це були доброчесні люди, професійні люди. Я думаю, що я висловлю спільну думку про те, що і ми цього хочемо, і ми цього прагнемо. Єдина різниця в тому, що нас закликають не проводити з'їзд. Але між тим це наш конституційний обов'язок. Ми не можемо дослухатися до пропозицій порушувати закон, ми зобов'язані формувати органи суддівського врядування та самоврядування. Ми зобов'язані виконувати свої конституційні функції", – сказала Данішевська.

Вона закликала делегатів обрати достойних кандидатів до Вищої ради правосуддя, Конституційного суду та Ради суддів України.

"Ми повинні показати, що хоча ми ідемо своїм шляхом, ми проводимо цей з'їзд, але ми запропонуємо в наші органи саме таких людей, які мають бездоганну репутацію", – додала голова ВС.

Данішевська також поінформувала, що у 2020 році судовою системою було розглянуто 3,5 мільйона справ і матеріалів.

"Це дещо менше, ніж у 2019 році, але це надзвичайна цифра. Це стільки людей ми прийняли у своїх судах, скільком людям ми надали відповідь на поставлені ними питання… Із цих 3,5 мільйона справ лише 13 % оскаржено до апеляційного суду. Шановні колеги, це дуже шикарна статистика. Це означає, що 80% наших рішень сприймаються людьми, що вони довіряють нашим рішенням", – наголосила Данішевська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: