fbpx
Сьогодні
19:15 08 Бер 2021

У Нідерландах розробили проект штучного сонця для очищення вулиць від коронавірусу

Лабораторія соціального дизайну голландського художника Даана Русегаарде представила проєкт штучного сонця, яке дезінфікує громадські простору за допомогою ультрафіолетового випромінювання.

Проєкт опублікував журнал Dezeen.

Urban Sun використовує тип ультрафіолету з коротшою довжиною хвилі, який, як вважається, може вбивати віруси. Русегаарде каже, що завдяки штучному сонцю можна буде швидко підготувати будь-який майданчик для проведення масових заходів.

«Ми можемо очистити простір від вірусів на 99,9% за лічені хвилини, незалежно від погоди та місця розташування. Тому ймовірність зараження значно знижується», – каже художник.

У створенні проєкту брали участь вчені та дизайнери з США, Нідерландів, Японії та Італії. Як наукове обгрунтування вони використовували дослідження 2018 року, проведене Колумбійським університетом і Університетом Хіросіми. У цій роботі вчені стверджують, що дальній ультрафіолетове світло з довжиною хвилі у 222 нанометра безпечний для людини, але при цьому знищує віруси.

Русегаарде сподівається, що Urban Sun буде використано під час Олімпійських ігор, фестивалі Burning Man і менш масштабних подіях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: