fbpx
Сьогодні
09:21 08 Бер 2021

Сьогодні світ відзначає Міжнародний жіночий день

Історія цього Дня бере початок ще з кінця ХІХ століття. Підвалини свята – політичні, а засновницями його були активні небайдужі жінки, котрі виборювали власні права і свободи в абсолютно чоловічому світі.

Історично так сталося, що на початок новітнього часу, становище жінок було критичним – у переважній більшості країн світу жінки вважалися нижчими за чоловіків, неспроможними ухвалювати рішення, тим більш брати участь у політичному, державотворчому процесі. Щоб ми не взяли: освіту, медицину, науку, політику – всюди панували чоловіки.

Перші жінки-лікарки, освітянки, науковці, політики, бізневумен – всі вони були схожі на тих відчайдухів, котрі, набравшись надзвичайної мужності та волі, наважились вирватися за межі гендерної сегрегації.

Вже майже півтора століття жінки відстоюють свої права, ведуть боротьбу за рівноправ'я з чоловіками. І навіть сьогодні це не втратило своєї актуальності.

Нині в  Україні спостерігається прогрес у залученні більшої кількості жінок до процесу ухвалення рішень.

Наприклад, за останні 20 років частка жінок в українському парламенті збільшилась, сягнувши 21 % (1 з 5 місць) у 2019 році порівняно з 8 % у 1998 р. Однак, якщо цей процес триватиме такими темпами, Україні не вдасться досягнути ґендерного паритету у парламенті до 2030 року.

Крім того жінки в Україні досі стикаються з несправедливою різницею в рівні зарплат, отримуючи в середньому на 20 % менше за чоловіків. Жінки в Україні виконують більшість неоплачуваних домашніх обов'язків та обов'язків по догляду за членами сім'ї – удвічі більше, ніж чоловіки – що суттєво впливає на їхній вибір освіти та кар'єри.

Цікаво, що темою Міжнародного жіночого дня у 2021 році є «Жінки-лідери: досягнення рівноправного майбутнього у світі в часи пандемії». Ця тема покликана привернути увагу до величезних зусиль, які жінки та дівчата у всьому світі докладають для побудови більш рівноправного майбутнього та відновлення після пандемії COVID-19.

Пандемія та карантинні обмеження, встановлені для стримування росту захворюваності, по-різному вплинули на жінок та чоловіків. Під час карантину, коли школи й дитячі садки не працювали, на жінок ліг додатковий тягар обов'язків, адже багатьом довелося поєднувати догляд за дітьми, хатні обов'язки з віддаленою роботою. Окрім того, оскільки більшість працівниць супермаркетів та аптек – жінки, під час найсуворішого етапу карантину вони також наражалися на більший ризик зараження.

Отож, нинішня криза привернула увагу як до важливості внеску, який роблять жінки, так і до непропорційно більшого навантаження, що лягло на їхні плечі.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: