fbpx
Сьогодні
13:36 08 Бер 2021

Розшукуваний суддя Вовк пропонує, щоб суддів призначав не президент і ВККС, а лояльна до нього ВРП

Оголошений у розшук суддя Павло Вовк вважає, що буде доречним спростити процедуру призначення на посаду судді, передавши такі повноваження від Президента України і ВККС до Вищої ради правосуддя.

Про це він зазначив у блозі на сайті "Судово-юридичної газети".

"З цією метою було б доречним спростити процедуру призначення на посаду судді, передавши такі повноваження від Президента України та від ВККС до Вищої ради правосуддя, забезпечити дієву можливість повернення судді у відставці до роботи; надати судді можливість здійснювати правосуддя без обмежень строком у 65 років (пожиттєво), а для суддів Верховного Суду забезпечити збереження поточних гарантій статусу та почесне найменування «Суддя Верховного Суду» при переведенні в будь-який  інший суд зі збереженням всіх гарантій задля уникнення спорів", – зазначається в тексті.

Крім того він зазначає, що варто запровадити відповідальність за огульну публічну критику суддівських рішень:

"І наостанок, не треба забувати, що без запровадження відповідальності за огульну публічну критику суддівських рішень; за умови швидкого, науково необґрунтованого підходу до реформи; без скасування зайвої публічності у дисциплінарних процедурах та широкої можливості подання скарг на суддів без фільтра будь-кого, чиї права не порушені – ми жодної нормальної системи судоустрою не побудуємо".

Серед іншого його концепція судової реформи передбачає також вибори мирових суддів і створення нового Верховного суду, який буде виконувати, в тому числі, і функції Конституційного суду.

Також  розшукуваний суддя Вовк пропонує створити окремий суд для інвесторів, суддями в якому зможуть стати і іноземці, а ще він виступає за істотне розширення прав суддівського самоврядування.

Нагадаємо, 17 липня 2020 року НАБУ  провело обшуки в приміщеннях Окружного адмінсуду міста Києва та Державної судової адміністрації. Тоді були оголошені підозри голові ОАСК Вовку, його заступнику та ще п'ятьом суддям цього суду, а також на той момент голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку.

За версією слідства, ці особи діяли у межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод у їхній роботі.

Попри це у вересні Вища рада правосуддя (ВРП) одноголосно відмовилась відстороняти суддю Вовка.

Справа просувається дуже повільно. Зокрема 22 лютого Вищий антикорупційний суд уп'яте ухвалив рішення про примусове доставлення голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка до ВАКС для обрання йому запобіжного заходу з огляду на чергову неявку підозрюваного судді.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: