fbpx
Сьогодні
16:30 08 Бер 2021

Комісія з тарифів помітила порушення в діяльності найбільших гравців ринку електроенергії

Зображення: БізнесЦензор

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), підозрює найбільших гравців ринку електричної енергії в маніпуляціях на ринку "на добу вперед" і внутрішньодобовому ринку в грудні 2020 року.

Про це повідомляє БізнесЦензор, посилаючись на порядок денний засідання НКРЕКП 10 березня.

Відомо, що розслідування можуть торкнутися ПАТ "Центренерго", ТОВ "Юнайтед Енерджі", ПрАТ "Укргідроенерго", ТОВ "Ютіліті Трейдинг" ТОВ "Нова-Енергетична Компанія", АТ "ДТЕК Дніпроенерго", АТ "ДТЕК Західенерго", ТОВ " ДТЕК Східенерго ", ДП" Гарантований покупець "і ПрАТ" Синтез Ойл ".

"Почати розслідування порушень законодавства про функціонування ринку електричної енергії, ознаки яких містяться в діях ПАТ" Центренерго ", ПрАТ" Синтез Ойл "і ТОВ" Юнайтед Енерджі ", в період з 1 грудня 2020 року по 31 грудня 2020 року, відповідно до проведеного моніторингу поведінки учасників ринку на "добу вперед" і "внутрішньодобовому ринку" за грудень 2020 року ", – йдеться в проект одного з постанов.

Згідно з обґрунтуванням до проекту документа, ДП "Оператор ринку" листом від 11 грудня 2020 року повідомило про нетиповому поведінці "Центренерго" і "Юнайтед Енерджі".

Згідно із службовою запискою Департаменту енергоринку 11 грудня цими компаніями був значно збільшений обсяг заявок на купівлю-продаж з одночасним зменшенням ціни в заявках. Також в записці зазначено, що 16 грудня 2020 року "Юнайтед Енерджі" на ринку двосторонніх договорів не зміг купити у "Синтез Ойла" обсяг електричної енергії, при цьому обсяг продажів за двосторонніми договорами "Юнайтед Енерджі" не зменшило.

Як вказали в НКРЕКП, така інформація від "Оператора ринку" і Департаменту енергоринку вказує на можливу попередню домовленість між компаніями і спроби маніпулювання ринком.

Також, НКРЕКП на засіданні 10 березня планує розглянути проекти постанов про початок розслідувань проти "Укргідроенерго", "Ютіліті Трейдинг", "Нова-Енергетична Компанія", "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "ДПЕК Східенерго", "Гарантований покупець "через можливих маніпуляцій на ринку" на добу вперед "і внутрішньодобовому ринку.

Відзначимо, що частину цих фірм пов'язують з Ігорем Коломойським, а частину – з Рінатом Ахметовим.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: