fbpx
Сьогодні
09:44 07 Бер 2021

За рік діяльності уряду Шмигаля Рада проігнорувала 90% урядових законопроєктів, - КВУ

Фото Reuters

Верховна Рада за рік діяльності Кабінету Міністрів на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем підтримала лише 10% урядових законопроєктів.

Про це повідомив Комітет виборців України у Facebook.

Всього за період 4 березня 2020р. – 3 березня 2021р. на розгляд ВР було подано 231 проєкт закону авторства Кабінету міністрів України. Із них стали чинними законами лише 30 документів або 12%. Ще 4 закони направлено на підпис Президенту, однак їх ще не підписано, а 16 законопроєктів прийнято в першому читанні. Решта проєктів лише перебувають на розгляді парламенту і досі не були підтримані депутатами.

"Варто відзначити, що з 30 урядових проєктів, які стали законами, 14 проєктів – це так звані ратифікаційні документи, які, як правило, не викликають політичних суперечок і в цілому підтримуються різними фракціями та групами ВР", – підкреслили в КВУ.

Комітет порівняв ці показники з урядом Олексія Гончарука. Тоді Рада підтримувала законопроєкти удвічі частіше. За час роботи уряду Гончарука (29 серпня 2019р.-4 березня 2020р.) до парламенту було подано 138 проєктів законів, із яких прийнято 32 закони або 23%. Також за перший рік роботи уряду Володимира Гройсмана Верховна Рада прийняла 30% урядових ініціатив, що більше, ніж в уряду Шмигаля.

Відомо, що урядові законопроєкти в середньому підтримувало лише 209 депутатів "Слуги Народу", що було недостатньо.

"Лише 12% прийнятих законів – це не просто мала кількість, це катастрофічно низькі показники роботи уряду. Центральним органам влади потрібно повернутися до практики запровадження спільних планів законодавчої роботи із зрозумілою логікою законодавчих кроків та чіткими термінами виконання. Однак схоже, що цієї проблеми не розуміє ані монобільшість, ані Кабінет міністрів та Офіс Президент. При цьому без усвідомлення проблеми будь-який уряд і будь-який прем'єр-міністр будуть приречені на неефективність", – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: