Новини

В Україні створили калькулятор, який підрахує, коли ви отримаєте вакцину від COVID-19

Фрілансер Валентин Туків створив онлайн-калькулятор, який покаже, коли ви зможете отримати вакцину від коронавірусу в Україні.

24 лютого в Україні почалася вакцинація від коронавірусу. Станом на 1 березня щеплення собі зробили вже майже 5 тис. осіб. В першу хвилю вакцинації потрапили медики та лікарі, задіяні в боротьбі з пандемією COVID-19, та військовослужбовці операції Об'єднаних сил на Донбасі.

Крім того, лише за день в чергу на вакцинацію записалися вже 45 тис. людей. Виникає резонне питання — а коли ця черга дійде до мене?

Саме ці думки і надихнули Валентина Тукова на створення онлайн-калькулятора, який зможе підказати приблизну дату отримання вашої вакцини. Для цього він скооперувався з Мачеком Ковальським, аспірантом-математиком з Польської академії наук.

У коментарях НВ Валентин розповів, що на створення калькулятора вони витратили приблизно один тиждень. Він займався інформаційним наповненням і основою для всіх підрахунків, а завданням Мачека було оформити це все так, щоб інструмент працював добре з технічної точки зору.

Робота калькулятора заснована на рекомендаціях, опублікованих українським урядом. Він враховує ваш вік, рід занять, попередні хвороби та інші чинники, після чого підраховує, скільки людей знаходиться в черзі попереду вас.

Також калькулятор можна актуалізувати під себе — наприклад, можна поміняти кількість вакцинацій на день/тиждень/місяць, якщо їхня кількість в Україні зміниться або зросте чи зменшиться кількість бажаючих зробити собі вакцину — за замовчуванням там стоїть 43% населення.

За словами глави МОЗ Максиму Степанову, вже до кінця цього тижня там планують вийти 10−11 тисяч вакцинацій в день. Є навіть більш точна цифра — за словами міністра, українська система охорони здоров'я може впоратися з 11 300 вакцинаціями в день. Використаємо ці дані для розрахунків.

Головний висновок, який можна зробити — крім закупівлі вакцин МОЗ безперечно варто задуматися над збільшенням потужностей українських лікарень і поліклінік. Адже інакше 26-річні жителі нашої країни стануть 30-річними, перш ніж вони зможуть отримати вакцину. Тим, кому пощастить ще менше, доведеться чекати сім з половиною років.

В майбутньому Україна отримає у своє розпорядження й інші вакцини (а їх планується як мінімум чотири від різних компаній — Pfizer / BioNTech, AstraZeneсa, Sinovac і Novavах). Калькулятор буде враховувати і це — тобто, ви зможете подивитися, коли до вас дійде саме та вакцина, яку ви хочете.

«Мені здається, за те, що зараз люди живуть по 80 років і більше, ми вдячні, головним чином, чотирьом речам: вакцинам, антибіотикам, гігієні та ГМО», — каже Валентин. Він упевнений, що чим раніше люди вакцинуються, тим швидше ми зможемо повернутися до життя, яке було до пандемії.

Свіжі дописи

  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.