fbpx
Сьогодні
18:02 06 Бер 2021

В Україні створили калькулятор, який підрахує, коли ви отримаєте вакцину від COVID-19

Фрілансер Валентин Туків створив онлайн-калькулятор, який покаже, коли ви зможете отримати вакцину від коронавірусу в Україні.

24 лютого в Україні почалася вакцинація від коронавірусу. Станом на 1 березня щеплення собі зробили вже майже 5 тис. осіб. В першу хвилю вакцинації потрапили медики та лікарі, задіяні в боротьбі з пандемією COVID-19, та військовослужбовці операції Об'єднаних сил на Донбасі.

Крім того, лише за день в чергу на вакцинацію записалися вже 45 тис. людей. Виникає резонне питання — а коли ця черга дійде до мене?

Саме ці думки і надихнули Валентина Тукова на створення онлайн-калькулятора, який зможе підказати приблизну дату отримання вашої вакцини. Для цього він скооперувався з Мачеком Ковальським, аспірантом-математиком з Польської академії наук.

У коментарях НВ Валентин розповів, що на створення калькулятора вони витратили приблизно один тиждень. Він займався інформаційним наповненням і основою для всіх підрахунків, а завданням Мачека було оформити це все так, щоб інструмент працював добре з технічної точки зору.

В Україні створили калькулятор, який підрахує, коли ви отримаєте вакцину від COVID-19

Робота калькулятора заснована на рекомендаціях, опублікованих українським урядом. Він враховує ваш вік, рід занять, попередні хвороби та інші чинники, після чого підраховує, скільки людей знаходиться в черзі попереду вас.

Також калькулятор можна актуалізувати під себе — наприклад, можна поміняти кількість вакцинацій на день/тиждень/місяць, якщо їхня кількість в Україні зміниться або зросте чи зменшиться кількість бажаючих зробити собі вакцину — за замовчуванням там стоїть 43% населення.

За словами глави МОЗ Максиму Степанову, вже до кінця цього тижня там планують вийти 10−11 тисяч вакцинацій в день. Є навіть більш точна цифра — за словами міністра, українська система охорони здоров'я може впоратися з 11 300 вакцинаціями в день. Використаємо ці дані для розрахунків.

В Україні створили калькулятор, який підрахує, коли ви отримаєте вакцину від COVID-19

Головний висновок, який можна зробити — крім закупівлі вакцин МОЗ безперечно варто задуматися над збільшенням потужностей українських лікарень і поліклінік. Адже інакше 26-річні жителі нашої країни стануть 30-річними, перш ніж вони зможуть отримати вакцину. Тим, кому пощастить ще менше, доведеться чекати сім з половиною років.

В майбутньому Україна отримає у своє розпорядження й інші вакцини (а їх планується як мінімум чотири від різних компаній — Pfizer / BioNTech, AstraZeneсa, Sinovac і Novavах). Калькулятор буде враховувати і це — тобто, ви зможете подивитися, коли до вас дійде саме та вакцина, яку ви хочете.

«Мені здається, за те, що зараз люди живуть по 80 років і більше, ми вдячні, головним чином, чотирьом речам: вакцинам, антибіотикам, гігієні та ГМО», — каже Валентин. Він упевнений, що чим раніше люди вакцинуються, тим швидше ми зможемо повернутися до життя, яке було до пандемії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: