fbpx
Сьогодні
22:30 06 Бер 2021

У ТКГ пояснили, чому Росія затягує з обміном утримуваних в ОРДЛО

Росія намагається примусити Україну до прямих перемовин з так званими "ДНР" та "ЛНР", використовуючи для цього питання обміну утримуваними особами.

Тому, серед іншого, процес обміну затягується, розповів УНН спікер української делегації в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Олексій Арестович.

"Процес затягується, тому що Росія затягує. Вони дуже чітко ставлять всі питання, окрім економічних, мабуть. Принаймні, безпекове і гуманітарне, в тому числі обмін полонених, залежить від того, чи вступаємо ми у перемовини з представниками квазі-державних утворень. Вони постійно на цьому наполягають, простими словами – торгують життями, заручників – і наших, і їх, які знаходяться у нас, для того, щоб примусити нас вступити до прямих перемовин з так званими "ДНР" і "ЛНР". Ми на це не йдемо і ніколи не підемо", – заявив Арестович.

Спікер української делегації підкреслив, що стороною конфлікту є Російська Федерація.

"Ми їм про це нагадуємо постійно, вчора (2 березня – ред.) ще нагадав президент Європейської Ради. Їм нагадує ОБСЄ, і це – питання, яке підлягає перегляду. РФ має взяти на себе політичну відповідальність за все, в тому числі за звільнення заручників. Це позиція делегації і глави делегації", – наголосив він.

Також, зазначив співрозмовник, на сьогодні з питанням обміну утримуваних осіб не все просто, тому що російська сторона наполягає на процесуальному очищенні.

"Воно має особливості: росіяни ж думають, що процесуальне очищення – це коли Путін усіх наказом помилує, тощо. У нас це працює трохи не так", – пояснив він.

Зокрема, зі слів Арестовича, помилувати Президент України не може одностайно.

Окрім того, з його слів, є люди, які являються на українські суди, а є і ті, хто їх уникає, є люди які невідомо, де знаходяться, є люди які навіть встигли знову потрапити в тюрму.

"Але, 15 лютого до Верховної Ради було внесено законопроект, який має сприяти … процедуру процесуального очищення, він зареєстрований. Це – також крок, який, я думаю, сприяє розв'язанню питання повернення полонених на державному рівні", – додав речник української делегації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: