fbpx
Сьогодні
09:21 05 Бер 2021

В уряді заявили, що найближчим часом Україна отримає план дій щодо членства в НАТО

English version here

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що найближчим часом Україна може отримати відповідь на питання щодо вступу до НАТО.

Як передає "Рубрика", про це віце-прем'єр Ольга Стефанішина повідомила в ефірі телеканалу "1+1".

"Я думаю, що дуже скоро ми зможемо почути відповідь на це питання. В межах цього року. Ми сьогодні говоримо про отримання плану дій щодо членства. Щойно Україна отримає план дій щодо членства, від нас буде залежати, коли ми будемо в НАТО. На початку ефіру сказали: "Давайте натиснемо! Ми готові зробити все можливе". Якщо з таким же запалом ми будемо виконувати план дій щодо членства, це може статися набагато швидше, ніж для Північної Македонії", – сказала віце-прем'єр.

"Наше членство буде за десять плюс-мінус два роки", – додав екс-міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Стефанішина розповіла, що НАТО вимагає від України реформ. За її словами, йдеться про реформу оборонних закупівель, служб внутрішньої безпеки, СБУ, реформи, які стосуються верховенства права, сектору безпеки і оборони.

"По-перше, це реформи і робота зі столицями. Реформи, які ми вже впроваджуємо. Ми вже ухвалили низку законів, ми ухвалили політичне рішення розпочати реформу "Укроборонпрому". Сьогодні Україна вперше долучилась до оборонних закупівель НАТО. Ми отримали цей статус. Українські військові вже зараз подали документи на участь і роботу на посадах в країнах Альянсу", – зазначила Стефанішина.

Вона повідомила, що Україна робить свій внесок у діяльність НАТО. Лише за останні півроку два види навчань НАТО в Чорноморському регіоні були проведені в Україні.

"Ми отримали статус партнера з розширеними можливостями не тому, що ми просили про нього, а тому що країни Альянсу визнали, що Україна робить свій внесок, беручи участь у всіх міжнародних операціях НАТО, і долучаючись до оборонних закупівель, і показуючи, що ми готові до реформ всередині країни", – пояснила віце-прем'єр.

Вона наголосила на важливості законопроектів, які ухвалив парламент останнього скликання.

"Повірте, цей парламент ухвалив ті рішення, які роками лежали на полицях. Цей парламент ухвалив у першому читанні закон про реформу СБУ. Це не лише про забирання економічних повноважень – це про створення повноцінної євроатлантичної системи внутрішньої безпеки всередині країни. Це ті рішення, про які ми сьогодні комунікуємо в столиці і про які говоримо з новою американською адміністрацією", – підсумувала Стефанішина.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: