fbpx
Сьогодні
16:27 05 Бер 2021

Рада ухвалила законопроект про публічні консультації: Мінюст пояснив його переваги

У Міністерстві юстиції пояснили переваги публічних консультацій з владою. Сьогодні Рада схвалила за основу відповідний законопроект №4254.

Про це розповів заступник міністра юстиції Олександр Банчук, передає урядовий портал.

У Мін'юсті підкреслили, що публічні консультації – це інструмент громадської участі, коли громадяни самі стають ініціаторами рішень і формулюють власні альтернативи щодо тих чи інших питань.

У відомстві виділили три основні цілі, яких вдасться досягти з ухваленням у цілому цього закону.

  1. Прозорість здійснення державного управління. Вона полягає у тому, що завдяки процедурі публічних консультацій спільнота заздалегідь дізнається про усі рішення, що готуються міністерством. Дізнається про важливі зміни не з дня на день, а наперед. Тобто, дізнаючись, що якесь рішення готується, – ще й може долучитися до формування тієї чи іншої ініціативи.
  2. Прогнозованість державної політики. Адже процедура передбачає, що рішення буде донесене до спільноти і роз'яснене. Усі, кого воно торкнеться, матимуть можливість зрозуміти, що змінюється, яким чином і навіщо. Це допоможе уникнути різночитань, а також непотрібного негативу і хвилювань
  3. Залучення громадян до процесу. Щоб не було непотрібного відчуття: для нас без нас. По усіх сферах, де Мін'юст формує і реалізовує державно-правову політику: нотаріуси, виконавці, арбітражні керуючі, інші правники будуть розуміти, що їхній голос почутий.

Публічні консультації з владою також сприятимуть прогнозованості держполітики та залученню громадян до процесу.

"Перевагами проведення публічних консультацій буде можливість вивчення потреб, інтересів різних заінтересованих сторін, отримання ідей, пропозицій, інноваційних підходів для вирішення проблемних питань у різних сферах державної політики та питань місцевого значення", – заявив замміністра.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: