fbpx
Сьогодні
11:42 05 Бер 2021

МОЗ популяризує вакцину: як саме

Міністерство охорони здоров'я дозволило вакцинувати проти COVID-19 поза чергою відомих осіб, аби не псувалися невикористані дози, оскільки кожен флакон містить 10 доз вакцини – і на їх використання є лише 6 годин.

Як передає "Рубрика", про це розповів заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу 5 березня.

"Щоб показати, що вакцинуватися проти COVID доцільно і безпечно, наказом від 1 березня міністр охорони здоров'я Максим Степанов вніс зміни до дорожньої карти вакцин. Цими змінами ми дозволили популяризувати проведення щеплень залишковими дозами, які утворюються під час проведення виїзних мобільних сесій, публічних і відомих осіб", – повідомив Ляшко.

Він пояснив, що вакцина CoviShield/AstraZeneca, яка прийшла в Україну першою, поставляється у 10-дозних флаконах. Після відкриття флакону ці 10 доз треба використати впродовж 6 годин. Повторне охолодження чи повторне перевезення цих доз суворо заборонено. Якщо ця вакцина не буде використана, вона підлягає утилізації.

"З метою раціонального використання залишкових доз дозволяється вакцинувати відомих публічних осіб у разі, якщо була зафіксована відмова від вакцинації тих людей, яких сьогодні вже було заплановано щеплювати і заради яких був відкритий 10-дозний флакон. Коли кількість людей, що вакцинуються у день роботи мобільної бригади, була не кратна 10-ти, коли залишалося пару доз – тоді також дозволяється запрошувати до вакцинації людей, які не були в першому етапі вакцинації проти COVID. Третій випадок, коли дозволяється використовувати (вакцину так), коли людина прийшла на вакцинацію, але в неї були виявлені протипокази до вакцинації. У таких випадках вакцинації не проводиться, а дозу можна використати так, як це передбачено наказом", – пояснив головний санітарний лікар.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: