fbpx
Сьогодні
19:08 05 Бер 2021

75 років спробі ліквідації УГКЦ: у Києві відкрили тематичну виставку

5 березня, до 75-х роковин спроби радянської влади ліквідувати Українську Греко-Католицьку Церкву, на Контрактовій площі у Києві відкрилася тематична вулична виставка під назвою "До світла Воскресіння крізь терни катакомб".

Як повідомили в Українському інституті національної пам'яті, цей проєкт відкрито з представниками УКУ.

"Це ще один вимір XX століття, ще один вимір тоталітаризму, який в цьому випадку зачепив сферу релігійну. Немає значення якого ви віросповідання та чи взагалі віруєте, але точно для всіх має значення правда і долі людей. Тому для нас як державної інституції у сфері національної пам'яті важливо оприлюднити цю частину історії. Співпраця довкола цієї виставки є важливою для всіх – для церкви, для науки, для держави", – зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Як розповів історик, директор Інституту історії Церкви Українського католицького університету та один із авторів проєкту Олег Турій, виставка поєднала два типи свідчень – архівні матеріали та свідчення людей, їхні щоденники. "Представлена не лише подія формальної ліквідації, а що відбувалося з тими людьми, які не погодились на цю співпрацю (з радянською владою, – ред.), які вони пройшли шляхи, показані місця їхнього заслання. Ця виставка є спробою представити в конкретних свідченнях і образах життя цілої церкви впродовж 40 років", – розповів Олег Турій.

Хронологічно виставка охоплює період від 1939 до 1991 року та відображає три важливі етапи історії УГКЦ у XX столітті: насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію в 1989 році. За задумом авторів, проєкт на окремих прикладах повинен узагальнити й представити становище цілої церкви в умовах переслідувань, розкрити форми спротиву й підпільної діяльності духовенства та мирян, методи боротьби за визнання своїх прав.

В основі покладені такі джерела, як спомини очевидців та активних учасників підпілля, зібрані впродовж 1992-2020 років, документи державних архівів, зокрема унікальні документи з Галузевого державного архіву СБУ: матеріали оперативно-розшукової справи "Рифи", велика добірка матеріалів про головних виконавців сталінського плану знищення УГКЦ – о. Гавриїла Костельника та Сергія Каріна-Даниленка, а також фотографії з приватних збірок.

Відкриття виставки на Контрактовій площі

Posted by Український інститут національної пам'яті on Friday, March 5, 2021

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: