fbpx
Сьогодні
11:18 04 Бер 2021

Вітренко пов'язав високі ціни на газ із монопольним положенням "Нафтогазу"

Особливе становище «Нафтогазу України» на ринку природного газу України може бути використано для обмеження конкуренції на ринку природного газу. 

Про це сказав в.о. Міністра енергетики Юрія Вітренка під час засідання Кабінету Міністрів України про перехід на річний продукт і програму відкриття доступу до обсягів природного газу, які контролюють державні компанії.

"Зокрема через це в певні періоди часу ціна на цьому ринку може бути вищою за рівень, який би складався за умови досконалої конкуренції", – зазначив Вітренко.

За його словами, особливе становище «Нафтогазу України» на ринку обумовлено тим, що «Нафтогазу України» держава безкоштовно передала підземні сховища газу, в яких зокрема зберігаються значні обсяги газу, закуплені на кошти, отримані від транзиту газу через газотранспортну систему України, якою так само безкоштовно користувався «Нафтогаз», та на кредитні кошти, отримані під активи, безкоштовно переданим державою.

Як один з засобів для упередження таких ситуацій для сталого розвитку конкурентного ринку, сказав Вітренко, у світі використовуються програми відкриття доступу до обсягів природного газу, які контролюють монополії.

Однак спочатку, на його думку, Україна має перейти на так звані річні продукти, тобто контракти для побутових споживачів з фіксованою на рік ціною.

Нагадаємо, вже завтра НКРЕКП розгляне проект постанови про річну вартість газу для українців. Якщо проект буде прийнято, то він вступить в силу 1 травня, але не раніше дня його публікації на сайті Нацкомісії.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: