fbpx
Сьогодні
14:35 04 Бер 2021

Нацбанк підвищив облікову ставку: на скільки

Національний банк України ухвалив рішення щодо підвищення облікової ставки до 6,5%.

Про це під час пресконференції заявив в.о. Голови НБУ Юрій Гелетій.

Глава НБУ пояснив, що підвищення ставки спрямоване на поступове повернення інфляціїї до цілі у 5% в умовах відновлення економіки.

У січні, кажуть в НБУ, інфляція прискорилась за межі цільового діапазону у 5+-1 в.п., у лютому прискорення продовжилося. Зокрема, споживча інфляція перевищила прогноз, а інфляційні очікування залишились підвищеними.

Гелетій розповів, що на інфляцію у перші місяці 2021 року впливало подорожчання продуктів харчування та палива, посилення інфляційного тиску з боку країн-торговельних партнерів, збереження стійкого внутрішнього споживчого попиту.

Крім того, на ціни продовжили впливати ефекти від минулорічного послаблення гривні.

У НБУ очікують максимального зростання споживчих цін посередині року, проте надалі інфляція сповільниться і повернеться у цільовий діапазон у першому півріччі 2022 року.

За словами Гелетія, інфляційна динаміка "розвернеться" через надходження нового врожаю на ринок, вичерпання ефекту низької бази порівняння для окремих товарів та підвищення облікової ставки НБУ.

Основним припущенням, наголосив очільник регулятора, залишається продовження співпраці з МВФ, НБУ очікує прогресу в перемовинах.

"Співпраця з МВФ та іншими міжнародними партнерами є важливою для фінансування бюджетних потреб та надання економіці додаткових стимулів для зростання", – підкреслив він.

Гелетій додав, що завдяки цьому Україна зможе підтримувати міжнародні резерви на рівні 30 млрд доларів.

Основний ризик залишається незмінним, а саме – посилення карантинних обмежень в Україні та світі, зниження ділової активності та споживчого й інвестиційного попиту. 

НБУ готовий далі підвищувати ставку для обмеження фундаментального інфляційного тиску, стабілізації очікувань та приведення інфляції до цілі, підкреслив Гелетій.

⚡️ Національний банк України підвищив облікову ставку до 6,5%☝ Це рішення спрямоване на поступове повернення інфляції…

Posted by Національний банк України on Thursday, March 4, 2021

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: