fbpx
Сьогодні
15:59 04 Бер 2021

Хабар нардепу Юрченко: НАБУ відкрило матеріали справи

Детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили народному депутату та його посереднику в отриманні хабара про відкриття матеріалів у справі.

Про це повідомляє НАБУ.

"3 березня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили народному депутату та його посереднику в отриманні неправомірної вигоди про відкриття матеріалів у справі для ознайомлення. Дії народного депутата України кваліфіковані за ч.4 ст.368 та ч.4 ст.27 ч.4 ст. 369 Кримінального кодексу України, а його посередника — ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України", – ідеться у повідомленні.

Влітку 2020 року НАБУ отримало оперативну інформацію про існування організованої групи, учасники якої отримують неправомірну вигоду за використання законних повноважень народних депутатів. Для встановлення усіх учасників злочинного угрупування та оперативного документування їхньої діяльності НАБУ розробило спеціальну операцію з розкриття злочинної діяльності організованої групи та включення до її складу детектива «під прикриттям».

У межах зазначеної спецоперації детектив «під прикриттям» виконував роль представника іноземної промислової компанії. Познайомившись з одним із учасників угрупування, детектив повідомив йому, що умовою інвестування в Україну є ухвалення низки законодавчих ініціатив щодо надання підприємствам, які здійснюють утилізацію сміття, «зеленого тарифу» на продаж електроенергії та іншого нормативного регулювання діяльності підприємства.

За даними слідства, після цього учасник злочину познайомив детектива з народним депутатом. Під час подальших зустрічей депутат висловив прохання передати йому через посередника неправомірну вигоду у сумі 13 тис. доларів США за внесення пропозицій до проєкту Закону України «Про управління відходами» та у подальшому ще 200 тис. доларів для підкупу народних депутатів – членів відповідного комітету Верховної Ради.

На початку серпня детектив «під прикриттям» передав першу частину неправомірної вигоди посереднику.

26-27 серпня співучасники планували отримати наступну частину коштів. Однак НАБУ було вимушене припинити подальше виконання спеціального завдання, оскільки учасники злочину були проінформовані про документування їхньої діяльності, одночасно змінивши абонентські номери операторів мобільного зв'язку і термінали мобільного зв'язку.

Розслідування кримінального провадження тривало із серпня 2020 року.

Нагадаємо, що 28 вересня нардеп Олександр Юрченко записав перше відеозвернення та заперечив будь-яку причетність до інкримінованих йому злочинів.

Нагадаємо, що нардеп Юрченко вийшов з СІЗО під заставу в 3 млн гривень.

21 вересня ВАКС заарештував народного депутата Олександра Юрченка з альтернативою застави в 3 млн грн.

Раніше сам Юрченко заявив, що не має стосунку до злочину, який йому інкримінує НАБУ.

Нагадаємо, що 13 вересня народний депутат Гео Лерос написав у соцмережі, що кілька днів тому НАБУ затримало на хабарі помічника народного депутата Олександра Юрченка (фракція партії "Слуга народу"), який, за словами Лероса, "взяв перші 13 тисяч з 200 тисяч доларів, які передбачались народному депутату Юрченку за законопроєкт, пов'язаний з побутовими відходами". Лерос стверджував, що НАБУ зібрало достатньо доказів, і звинуватив генпрокурора Ірину Венедіктову у тому, що вона нібито "блокує санкцію" щодо Юрченка.

15 вересня генпрокурор Венедіктова заявила, що отримала від НАБУ лист з проханням підписати повідомлення про підозру народному депутату Олександрові Юрченку, але доказів недостатньо.

Водночас НАБУ опублікувало відеоматеріали стосовно передачі частини хабаря народному депутату Юрченку і закликало генпрокурора погодити йому підозру.

Фракція "Слуга народу" виключила зі своїх лав депутата Олександра Юрченка, якого НАБУ підозрює в хабарництві. 

17 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру і клопотання про тримання під вартою народному депутату Олександру Юрченку, якого підозрюють в отриманні хабаря.

15 вересня Вищий антикорупційний суд обрав помічнику нардепа від "Слуги народу" Юрченка Іванові Фіщенку, якого НАБУ підозрює в хабарництві у змові з депутатом, запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави більше як 1 млн грн.

17 вересня за Івана Фіщенка внесли заставу у розмірі понад мільйон гривень.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: