fbpx
Сьогодні
20:36 03 Бер 2021

Зеленський повернув до парламенту закон про викривачів корупції

English version here

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів", який було ухвалено 4 лютого 2021 року.

Про це поінформувала пресслужба Офісу Президента.

Зауважується, що у запропонованому законі дані осіб будуть вноситися до Єдиного порталу повідомлень викривачів корупції, однак у прийнятому Верховною Радою законі не визначаються та не врегульовуються питання обсягу даних, які вноситимуться до Єдиного порталу. Не визначено порядок захисту таких даних, випадки, підстави та коло осіб, яким надаватиметься доступ до них. Законом лише визначається, що Єдиний портал гарантує дотримання умов конфіденційності та анонімності, а також те, що держателем та відповідальним за його адміністрування є НАЗК.

У Офісі Президента зазначають, що такий закон іде всупереч із Конституцією України, яка гарантує конфіденційність інформації українським громадянам.

"Вето застосовано через пропозицію вносити викривачів у Єдиний реєстр, але не передбачено жодного захисту прав викривачів. Ми маємо захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їхньої безпеки, як у цивілізованих країнах. Будь-яка людина має право звернутися до правоохоронних органів, щоб повідомити про корупційні діяння", – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, 4 лютого Рада схвалила створення Єдиного порталу повідомлень про корупцію.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: