fbpx
Сьогодні
15:39 03 Бер 2021

Шарль Мішель поділився своїми враженнями від побаченого в ООС і на Майдані

Під час відвідання зони проведення бойових дій, а також Меморіального комплексу героїв Небесної сотні на Майдані Незалежності, Президент Європейської ради Шарль Мішель краще усвідомив мотивацію українців на шляху до Євроатлантичної інтеграції.

Як повідомляє "Рубрика", про це Шарль Мішель заявив сьогодні в Києві під час спільної прес-конференції з Президентом України Володимиром Зеленським.

«Хочу скористатися нагодою, щоб висловити власні емоції з приводу загибелі людей, які боролися за гідність українців й самої України. На меморіалі, який я відвідав, відчув міцний зв'язок між Європейським Союзом і Україною, який оснований на спільних цінностях свободи й демократії», – зауважив Мішель.

Також він поділився враженнями від поїздки у зону ООС, яка відбулася вчора в рамках візиту.

«Вчора ми відвідали Донбас, і я побачив на власні очі руйнівні наслідки семирічної агресії і конфлікту з Росією, як це вплинуло на життя людей. Це дуже трагічна ситуація, що люди продовжують помирати в цій війні на Європейському континенті в 2021 році… ЄС буде продовжувати підтримувати Україну, її суверенітет та територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах. Повне виконання Мінських угод є дуже серйозним інструментом для того, що досягти миру», – підкреслив президент Європейської ради.

Він ще раз нагадав позицію ЄС про те, що Росія є не посередником, а стороною конфлікту на Донбасі, і Євросоюз буде продовжувати дипломатичні зусилля, щоб відновити суверенітет України. Зокрема, ЄС буде продовжувати закликати Росію використати свій вплив на збройні формування, який вона підтримує.

«Будь-яка країна повинна сама обирати курс власного розвитку. Україна вільно обрала свій Євроатлантичний курс. Україна в рамках угоди про асоціацію погодилася запроваджувати реформи, і тисячі українських компаній отримують зараз можливість експортувати в ЄС. Ми будемо продовжувати таку співпрацю, разом просувати розвиток цифрової економіки та Зеленого порядку денного», – сказав Мішель.

Президент Європейської Ради нагадав, що Євросоюз активно підтримує Україну на шляху реформ, і вже інвестував у її розвиток більше як 16 мільярдів євро з 2014 року, завдяки чому Україна змогла досягти потужного прогресу.

Він окремо наголосив на необхідності для України продовжувати рішучу боротьбу з корупцією, та на готовності ЄС надати допомогу у цих зусиллях. Така боротьба має повернути довіру українців до судової системи та виправдати очікування людей, які боролися за демократичні зміни на Майдані. Та підкреслив, що Євросоюз продовжуватиме щільно та ефективно співпрацювати з Україною, в тому числі – у питаннях, що пов'язані з деокупацією Криму, та висловив намір «повернутися в Україну» та представити Євросоюз у цій роботі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: