fbpx
Сьогодні
08:54 03 Бер 2021

Робот написав першу п'єсу

Штучний інтелект GPT-2 під контролем дослідників з Карлового університету написала свою першу п'єсу: вона чудернацька, непристойна і часом втрачає логіку сюжету.

Про це повідомляє портал Science, повідомляє "Рубрика".

Повідомляється, що дебют п'єси на сцені відбувся 26 лютого.

На думку драматурга Давида Коштака, штучному інтелекту вдалося створив щось схожу на футуристичного «Маленького принца». П'єса називається «ШІ: коли робот пише п'єсу», у ній розповідається про мандри робота, який вирушає у світ, щоб дізнатися, що таке суспільство, людські емоції та смерть.

Варто наголосити, що раніше GPT-2 вже використовували для написання фейкових новин, оповідань і віршів. Але не для театру.

Для виконання поставленого завдання в програму завантажили першу підказку – два рядки тексту, в яких йшлося про людські емоції. На їх основі ШІ повинен був згенерувати до 1000 слів нового тексту. Через кілька пропозицій штучний інтелект  починала відхилятися від початкового сюжету або суперечила сама собі. Наприклад, іноді вон забував, що головний герой – робот, а не людина. В одній зі сцен розмова починається з теми евтаназії, але згодом персонажі починають сперечатись на тему з сексуальним підтекстом.

Автори пояснили, що насправді ШІ не розуміє того, про що він пише – просто складає слова одне за іншим і поступово обсяг нісенітниці наростає. Щоб цьому запобігти, вчені не давали GPT-2 написати відразу всю п'єсу цілком. Вони розбили її на вісім сцен по п'ять хвилин, в кожній з яких було всього по одному діалогу. Іноді авторам доводилося вручну виправляти текст.

Фінальний результат здавався акторам надміру складним для розуміння, зокрема, тому що ШІ не задав тип дії й емоції. Глядачі ж відчувалися ніяково від жартів робота, головного героя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: