fbpx
Сьогодні
19:31 02 Бер 2021

В "Асканії-Новій" за минулий тиждень померло ще 369 птахів

Фото: facebook.com/dpsskherson

На території Біосферного заповідника "Асканія-Нова" загинуло 369 перелітних птахів за минулий тиждень.

Про це на брифінгу заявила заступниця начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Клим, передає Укрінформ.

"З 24 лютого по 1 березня на території Біосферного заповідника "Асканія-Нова" зареєстровано загибель 369 голів диких перелітних птахів. Тобто, поки ми очікуємо результати експертиз (за попереднім випадком – ред.), у нас ще відбувається падіж", – зазначила Клим.

За її словами, знайдені мертвими 158 граків, 59 огарів, 61 крижня, 70 галок, 6 гусок білолобих, 5 канюків звичайних, 2 яструби великі, виявлено по одному трупу казарки червоноволої, орлана- білохвоста, канюка степового, кречета, зимняка, яструба малого, луні лугової, журавля сірого. Тіла загиблих птахів спалені в біотермічній ямі.

Клим підкреслила, що наразі відомо: це не пташиний грип і не ньюкаслська хвороба птиці. Клінічна картина загибелі птахів така сама, що спостерігалася 23 лютого, коли фахівці Держпродспоживслужби виявили 187 трупів птахів. Є підозра отруєння, проте наразі ще очікують результатів експертиз, які проводять у Науковому центрі превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Медведя.

Як зазначила заступниця начальника управління, 1 березня було відібрано та направлено на дослідження зерно, яке виявили на полях поблизу місць падежу птиці, щоб визначити, чи було воно протруєне.

Крім того, сьогодні представники робочої групи, створеної при ОДА після загибелі сірих журавлів у заповіднику, оглянули у смт Мирне, на території колишнього ВАТ "Каланчацький "Райагрохім", місце накопичення заборонених і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин.

Під час обстеження виявлено, що 63 залізобетонні контейнери розміщено на залізобетонних плитах на відкритому необгородженому майданчику, ще один такий контейнер стоїть окремо. У 12 контейнерів є видимі ознаки просочування рідини на бетонну поверхню. Усі контейнери мають тріщини. На території зберігання присутній стійкий неприємний запах.

"Це місце зберігання – на відстані понад 25 кілометрів від заповідника, тому екоінспекція вже надасть висновки, чи могла ця отруйна речовина вплинути якось на загибель птахів", – сказала Клим.

Раніше заповіднику "Асканія-Нова" за тиждень загинуло 185 червонокнижних журавлів.

Читайте також нашу статтю "Червонокнижні птахи в небезпеці: як в Україні рятують пеліканів"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: