fbpx
Сьогодні
17:23 01 Бер 2021

У Раді заявили, що сенсорна кнопка від "кнопкодавства" не врятує

Система сенсорної кнопки, яка запрацює у Верховній Раді, не є ідеальною та досконалою та все одно залишає можливість для "кнопкодавства".

Про це журналісту УНН розповів перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Євтушок.

"Сенсорна кнопка не є ідеальною та досконалою…, адже будь-яким предмет, який можна буде піднести під ту кнопку, або натиснути іншою рукою, дасть можливість голосувати за себе та колегу", — сказав Євтушок.

Він додав, що сенсорна кнопка може бути, як наступний крок у боротьбі з "кнопкодавством" та вихід з пікової ситуації, яка склалася під час голосування за окремих міністрів.

"(Може бути — ред.) як вихід з пікової ситуації, яка склалася під час голосування за окремих міністрів, дуже неприємний момент і обставина, коли було зафіксовано кнопкодавство… Що підтверджує, що ті санкції та кримінальна відповідальність, і великі штрафи на депутатів не діють…", — зазначив Євтушок.

Також він зазначив, що його персональна пропозиція ввести механізм, який є в Європарламенті.

"Тобто магнітна картка й так само картка для голосування. Ти проходиш, до прикладу в сесійну залу…, протягуєш її через магнітну стрічку й вона фіксує, що ти фізично є в залі та вона ж містить можливість проголосувати. Тобто, не може бути такого, що навіть якщо хтось дасть зайву картку і скаже: "Проголосуй за мене", а фізично в залі не буде цієї людини, здійснити це буде неможливо, тому що система не зафіксує, що ти фізично перетнув поріг залу", — розповів Євтушок.

Окрім того, за його словами, не потрібно ніяких змін до регламенту, оскільки розпорядженням голови Верховної Ради вводиться такий механізм без проблем.

Нагадаємо, Разумков розповів що відбудеться із депутатом, якщо суд визнає його винним у "кнопкодавстві".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: