fbpx
Сьогодні
12:14 01 Бер 2021

Позитивна дискримінація по-шведськи: чоловіків не беруть на “жіночі” роботи

Вчені виявили дискримінацію чоловіків у багатьох професіях, які традиційно вважають жіночими.

Про це свідчать результати спільного дослідження, проведеного Лінчепінзьким та Каліфорнійським університетами на замовлення Дослідницької ради Швеції, повідомляє BBC Україна.

"Ми бачимо перешкоди, з якими стикаються чоловіки в окремих сегментах ринку праці. Під час подання резюме ми не побачили жодної дискримінації проти жінок, які хочуть займатись переважно чоловічою роботою, однак виявили істотну дискримінацію щодо чоловіків у професіях, які традиційно вважають жіночими", – пояснив Марк Гранберг з Лінчепінзького університету.

Під час експерименту  у Швеції вчені надіслали понад 3 тис. фіктивних резюме.

Дискримінацію виявили в багатьох професіях, де зазвичай домінують жінки. Чоловікам було набагато складніше отримати роботу медбрата або вихователя в дитячому садочку, але найважче їм було боротися за посаду прибиральника. Приміром, більшість чоловіків, що подавалися на посади прибиральників, навіть не дійшли до етапу співбесіди.

При цьому у традиційно чоловічих професіях, як-то автомеханік, водій вантажівки або робітник, дискримінації проти жінок не було.

Про те, що чоловікам частіше відмовляють в деяких "жіночих" професіях, було відомо і раніше, проте дослідження, проведене Гранбергом і його колегами, охопило значно ширший діапазон професій та спеціальностей з подібною проблемою.

"Цікаво, що саме резюме від чоловіків відхиляють на першій стадії відбору. При цьому добре відомо, що на ринку праці жінок значно частіше обходять в тому, що стосується зарплат і підвищення, тому цікаво було б дізнатися, на якому саме етапі відбувається збій, і жінки опиняються у гіршій ситуації", – каже Марк Гранберг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: