fbpx
Сьогодні
20:13 25 Лют 2021

Суд зобов'язав заблокувати понад 400 сайтів в Україні, однак у прокуратурі це провадження закрили

Голосіївський районний суд Києва зобов'язав провайдерів заблокувати доступ до 426 сайтів, зокрема російське видання РБК, блог-платформу Livejournal та сайт для програмістів та розробників GitHub.

Про це повідомляє пресслужба Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері звʼязку та інформатизації. На її сайті можна ознайомитися з повним переліком заборонених сайтів.

Вказується, що за ознаками правопорушення за ч. 3. ст. 190 Кримінального кодексу (шахрайство з використанням електронно-обчислювальної техніки) необхідно накласти арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів при використанні цих вебресурсів.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що "заблокувати GitHub Gist не дадуть", а також анонсував офіційні заяви від Міністерства внутрішніх справ, Мінцифри та Міністерства культури й інформполітики.

Згодом речниця прокуратури Києва Надія Максимець повідомила, що правоохоронці вирішили закрити відповідне кримінальне провадження щодо сайтів, про що інформує hromadske.

Як зазначила речниця, рішення про закриття провадження ухвалив прокурор. Одночасно з цим буде скасований арешт на майнові права інтелектуальної власності.

Максимець також наголосила, що прокурор не брав участі у засіданні суду, не був повідомлений про його проведення та не отримував ухвалу. Тобто суд без участі сторони обвинувачення ухвалив рішення.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що поліція також відкликала свій супровідний лист до регулятора, що мав виконати ухвалу суду.

Він пояснив, що суд ухвалив рішення щодо сайтів за позовом громадянина, який стверджував, що ресурси називали його "шахраєм та пройдисвітом". Чоловік звернувся в поліцію, а та була зобов'язана відкрити кримінальне провадження, зазначає Геращенко. Після цього суддя вирішила накласти арешт на сайти.

"Далі, необґрунтоване рішення суду направляється слідчому поліції, а також до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації. Ніяких реальних дій, які б заподіяли шкоду власникам інтернет-ресурсів нанесено не було. Крім шкоди суспільній моралі після таких рішень суду", — переконує Геращенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: