fbpx
Сьогодні
14:22 24 Лют 2021

Стерненко перебуває в Одеському СІЗО до набуття чинності вироку

Фото: slovoidilo.ua

Керівник Одеської обласної прокуратури наголошує, що всі гарантії захисту Сергія Стерненка під час судового процесу були дотримані, сукупність наданих доказів дала змогу суду ухвалити обвинувальний вирок, а Стерненко міститься в Одеському СІЗО до набуття чинності вироку.

Як розповів прокурор Сергій Костенко в середу на брифінгу в Києві, Стерненко та другий фігурант у справі Руслан Демчук визнані винними у викраденні людини – Сергія Щербича, незаконному позбавленні його волі, розбої та незаконному зберіганні вогнепальної зброї, передає Інтерфакс.

Прокурор області зазначив, що до набуття чинності вироку стосовно Стерненка діє запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За словами Костенка, в середу в Єдиному реєстрі судових рішень вирок уже має бути оприлюднений.

Коментуючи інформацію про те, що захист просить про переведення Стерненка з Одеського СІЗО в Київ у зв'язку з можливою загрозою життю, прокурор сказав, що ці прохання захисту подано до Одеського слідчого ізолятора.

"Їх розглядатиме керівництво цього ізолятора відповідно до закону про гарантування безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні. Згідно з законом у них три дні на розгляд цього питання, відповідно, це буде розглянуто й буде надано мотивовану відповідь про наявність відповідних підстав (для переведення Стерненка до Києва з Одеського СІЗО)", – сказав він.

Говорячи про умови тримання Стерненка, прокурор зазначив, що це "умови СІЗО", але не уточнив, чи є яка-небудь загроза для Стерненка.

Коментуючи інформацію нібито про те, що Стерненко вже не перебуває в СІЗО, Костенко сказав: "Він перебуває в Одеському слідчому ізоляторі".

Щодо інформації про суддю, який виносив обвинувальний вирок Стерненку, та його особових якостей, прокурор області зазначив, що займає позицію, яка полягає в тому, що сторона обвинувачення може говорити про суть справи.

"Усе інше, тим паче з боку прокурора області, можна вважати тиском на суд, і я це коментувати не можу", – додав він.

Коментуючи інформацію про відсутність належної доказової бази у справі Стерненка, прокурор сказав: "Хочу наголосити, що всі гарантії для сторони захисту були дотримані, зокрема, ми намагалися як прокуратура максимально дотримуватися вимог змагальності процесу… сукупність доказів, досліджених судом, … дозволила прокуратурі зайняти позицію щодо наявності складу злочину та доведеності стосовно Стерненка та Демчука".

Пояснюючи суму в 300 грн, що фігурує у вироку, чи була вона супутньою або ж метою викрадення потерпілого, прокурор області сказав:

"В тому формулюванні обвинувачення, яке ми підтримували в суді, метою викрадення потерпілого Щербача була спроба змусити його до припинення громадської діяльності та складення депутатських повноважень передусім. Під час цього викрадення сталося і викрадення майна, яке було при ньому. Оскільки справді при ньому було 300 грн, SIM-картки та дозвіл на зброю, вони це в нього відібрали. Відповідно і кваліфікація за майновим злочином передбачає, що можна говорити і про цей склад злочинів у частині майнових збитків для потерпілого".

Тобто, як пояснив прокурор області, сума викрадених коштів не є визначальною для кваліфікації за статтею "розбій".

23 лютого Приморський райсуд Одеси засудив активіста Сергія Стерненка у справі про викрадення людини до 7 років 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. До оскарження вироку йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Стерненко заперечує свою причетність до викрадення і наполягає на політичній умотивованості справи.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: