fbpx
Сьогодні
10:48 24 Лют 2021

Степанов розповів про законтрактовані вакцини: На вакцинацію 2021 більше ніж достатньо

English version here

Фото ВВС

Україна очікує отримати щонайменше 22,6 млн доз вакцин різних виробників проти COVID-19 і планує домовлятися про інші поставки.

Про це сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов 24 лютого на брифінгу у МОЗ.

"У рамках візиту до Індії вдалося вирішити кілька стратегічних задач, зокрема попередньо домовитися про додаткову партію вакцин розробки американської компанії Novavax. Попереду контрактування ще 5 млн вакин компанії NovaVax.

Станом на сьогодні маємо очікувані поставки вакцин:

  1. від компанії Pfizer в рамках ініціативи COVAX – більше ніж 100 тисяч доз,
  2. від компанії Sinovac – близько 2 мільйонів доз,
  3. від компанії AstraZeneca – ми маємо ще 1,5 мільйона(доз) отримати від Serum Institute
  4. також до 4 мільйонів отримати або від Serum Institute, або від іншого виробника в рамках ініціативи COVAX.
  5. Від компанії NovaVax 10 мільйонів доз вакцин у нас уже підписано і на 5 мільйонів розраховуємо найближчим часом укласти контракт згідно досягнутих мною домовленостей".

Степанов заспокоїв "скептиків і критиків". За його словами, "цього об'єму більше ніж достатньо для повноцінного проведення програми вакцинації протягом поточного року".

Міністр додав, що МОЗ не збирається зупинятися і буде ще контрактувати закупівлю вакцин проти коронавірусу SARS CoV 2: "Очікуємо на фінальні версії контрактів від виробників".

Міністр наголосив, що в рамках візиту до Індії відвідав один із провідних світових виробників Bharat Biotech, що розробив вакцину від COVID-19.

"Вакцина пройшла три етапи кліндосліджень, в останньому взяли участь понад 25 тис. добровольців. Упродовж 10 днів очікуються фінальні результати третьої стадії кліндосліджень. Попередні висновки вчених оптимістичні – вакцина дієва та безпечна", – сказав він.

"Під час переговорів із компанією ми досягли згоди на обопільну готовність виробника й України брати участь у кліндослідженнях нової розробки – вакцини у формі назального спрею або крапель. Вони розпочинають першу стадію випробувань, а другу або третю можна частково провести в Україні. Кліндослідження планується завершити до вересня-жовтня. Здійснення таких досліджень в Україні дасть нам пріоритетний доступ до вакцини в разі її ефективності", – додав Степанов.

23 лютого в Україну з Індії прибула перша партія з 500 тис доз вакцини проти COVID-19 AstraZeneca (Covishield).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: