fbpx
Сьогодні
20:10 24 Лют 2021

Кремінь прокоментував відмови обслуговувати відвідувачів українською

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що відмова у отриманні інформації та послуг українською мовою є фактично порушенням прав людини.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook.

"Порушення права на отримання інформації та послуг українською мовою – це фактично порушення прав людини. Тому минасамперед займаємося правозахистом", – зазначив Кремінь.

Він навів приклади подібних випадків.

"Зокрема, на Миколаївщині в одному із супермаркетів командир військової частини на прохання пояснити йому щось українською дістав "не просто відмову, а нецензурну лайку". Днями до уповноваженого звернувся ветеран Другої світової війни, якому в аптеці нагрубіянила продавчиня після законної вимоги обслуговувати його українською. У результаті інциденту в пенсіонера піднявся тиск і він був змушений викликати "швидку", – зауважив Кремінь.

За його словами, є непоодинокі звернення, коли рішеннями судів встановлені факти відмови окремих суб'єктів господарювання застосовувати державну мову під час обслуговування громадян, що супроводжуються образами та навіть погрозами.

"Це порушує їх (громадян – ред.) права та завдає моральної шкоди. І саме в таких випадках ми будемо діяти жорстко. У нас немає завдання їздити з "патрулями", "мовними інспекторами", якими політики залякують сьогодні людей, намагаючись в будь-який спосіб скасувати штрафи за порушення мовного закону. Але у нас повинні бути інструменти карати злісних порушників, які ігнорують норми Конституції і законів України, тих, хто принижує честь і гідність людей за використання української, паплюжить державну мову", – наголосив Кремінь.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: