fbpx
Сьогодні
09:12 21 Лют 2021

Сьогодні святкують Міжнародний день рідної мови

Міжнародний день рідної мови був проголошений з ініціативи Бангладеш і затверджений на Генеральній конференції ЮНЕСКО в 1999 році. День рідної мови відзначається в усьому світі з 2000 року.

На сьогодні в ЮНЕСКО підкреслюють, що зі зникненням все більшої кількості мов, лінгвістичне розмаїття знаходиться під загрозою, що посилюється. 40% населення світу не має можливості здобувати освіту зрозумілою для них мовою. Однак, спостерігається прогрес у галузі багатомовної освіти на основі рідної мови. Зростає розуміння його важливості, особливо в початкових класах школи, а також міцніє прихильність його розвитку в суспільному житті.

Багатомовні та багатокультурні суспільства існують завдяки своїм мовам, які передають і зберігають традиційні знання і культури на стійкій основі.

Тема цьогорічного дня рідної мови – "Заохочення багатомовності на підтримку інклюзивності освіти і соціальної єдності". Як стверджує гендиректор ЮНЕСКО Одре Азуле, назва цьогорічного свята є закликом до всіх нас сприяти збереженню багатомовності та використанню рідної мови в школі і в повсякденному житті.

"Це вкрай важливо, оскільки відсутність у 40 відсотків жителів нашої планети можливості навчатися мовою, якою вони найкраще володіють, не тільки ускладнює процес отримання ними знань, але й обмежує їх доступ до культурної спадщини і різноманітності форм культурного самовираження. Особливу увагу цього року приділено питанням багатомовної освіти в ранньому дитячому віці, яка дозволяє дитині в будь-якій ситуації використовувати знання рідної мови у вигляді цінного активу", – наголосила пані Азуле.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: