fbpx
Сьогодні
16:24 21 Лют 2021

Корейці розробили сонячні панелі, які можна згинати

У Південній Кореї розробили прототип фотоелемента, який не ламається, якщо його зігнути вдвоє.

Про це пише EcoTown.

Проект реалізувала команда вчених під керівництвом професора Іль Чон з Пусанського національного університету – одного з найбільших і першого державного вузу у країні.

У якості тонкого, гнучкого, прозорого і пружного провідного матеріалу науковці використали провідні плівки з одностінних вуглецевих нанотрубок (SWNTs), які відзначаються високою прозорістю і механічною пружністю.

Єдина проблема полягала у тому, що провідні плівки з одностінних вуглецевих нанотрубок намагаються прилипати до поверхні підкладки при застосуванні сили (наприклад, згинання) і вимагають хімічної просадки. Щоб вирішити цю проблему, вчені помістили цю плівку на поліамідну підкладку, а потім покрили її оксидом молібдену, щоб поліпшити її провідність.

Гнучка сонячна панель

Отриманий прототип набагато перевершив очікування команди. Композитна плівка товщиною всього 7 мкм продемонструвала виняткову стійкість до вигину, майже 80-відсоткову прозорість і ефективність перетворення енергії на рівні 15,2% – максимальне значення, коли-небудь досягнуте фотоелементами з вуглецевих нанотрубок.

"Отримані результати є одними з кращих серед тих, про які повідомлялося досі для гнучких сонячних елементів, як з точки зору ефективності, так і механічної стабільності, – уточнює автор дослідження, профессор Іль Чон з Пусанського національного університету. – На відміну від просто гнучкої електроніки, пристрої, які складаються, схильні до набагато жорсткіших деформацій, з радіусами складання всього 0,5 мм – звичайні ультратонкі скляні підкладки і прозорі провідники з оксиду металу можна зробити гнучкими, але вони ніколи повністю не складаються".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: