fbpx
Сьогодні
Урбан 22:55 20 Лют 2021

Сучасні міста просідають під власною вагою, — дослідження

Сучасні мегаполіси такі забудовані, що під ними прогинається літосфера — зовнішня оболонка Землі. Цей процес особливо важливий для міст, які розташовані на узбережжі, адже через підвищення рівня моря їм усе більше загрожують підтоплення.

Про це йдеться в дослідженні геофізика Тома Парсонса, опублікованому в науковому журналі AGU Advances.

Науковець зазначає, що міграція людей у міста невпинно збільшує кількість населення мегаполісів. Так, якщо зараз у містах живе приблизно 50% населення планети, то у 2050 році ця частка може сягнути 70%. А це, зі свого боку, збільшує й масу мегаполісів.

Сучасні міста просідають під власною вагою, — дослідження

Як приклад дослідник наводить місто Сан-Франциско, що в Каліфорнії (США). Його вага становить приблизно 1,6 трильйона кілограмів. Така величезна маса може спричинити зміну рівнів літосферних плит — великих жорстких блоків літосфери Землі, що відокремлені один від одного тектонічними розривами.

За підрахунками науковця, за весь час місто Сан-Франциско просіло на 8 сантиметрів. Крім того, до 2050 року рівень моря може підвищитися на 30 сантиметрів.

«Оскільки населення земної кулі непропорційно переміщується до узбережжя, додаткове просідання в поєднанні з очікуваним підвищенням рівня моря може збільшити ризик, пов'язаний із затопленням», — резюмує Парсонс.

Учений вважає, що для більш детального аналізу можливих зон підтоплень необхідно використовувати знімки зі супутника та літаків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: