fbpx
Сьогодні
08:49 20 Лют 2021

Сьогодні в Україні згадують Героїв Небесної Сотні

На честь загиблих учасників Революції Гідності 2013—2014 років 20 лютого встановлено День Героїв Небесної Сотні.

Сім років тому цього дня відбулися зламні події, що визначили підсумок революції і змусили президента-диктатора Віктора Януковича втекти. Свої життя 20 лютого 2014 року віддали 48 учасників протесту; загалом у списках Героїв Небесної Сотні 107 осіб.

21 лютого 2014 року на Майдані Незалежності прощалися із загиблими напередодні революціонерами. Драматизм церемонії підштовхнув двох українських поетес, Людмилу Максимлюк і Тетяну Домашенко, до написання віршів, в яких вперше згадано словосполучення "небесна сотня". Домашенко прочитала свій твір зі сцени Майдану.

Назва виникла за аналогією з основними структурними одиницями Майдану — сотнями. Цей вислів відразу почали активно використовувати ЗМІ; він з'явився в офіційних документах, що стосувалися подій Революції Гідності.

У тому ж 2014 році був заснований Орден Героїв Небесної Сотні; вулиці в десятках українських міст були перейменовані на честь полеглих.

Частина вулиці Інститутської в Києві, де 20 лютого 2014 року стався масовий розстріл протестувальників, тепер називається Алеєю Героїв Небесної Сотні.

Спочатку в Небесну Сотню входили 48 осіб, загиблих на Інститутській і біля Майдану 20 лютого 2014 року. Згодом список розширився.

У листопаді 2014 року звання Героя України надали 98 загиблим учасникам революції. Зараз Небесна сотня становить вже 107 осіб, четверо з них загинули на Донбасі в перші дні інспірованого Росією сепаратистського заколоту.

небесна сотня

Визнано, що смерть першого Героя Небесної Сотні, Павла Мазуренка, настала 22 грудня 2013 року — його до смерті побили в Києві люди, одягнені в міліцейську форму. Останній герой, Віктор Орленко, помер 3 червня 2015 роки від наслідків поранення, отриманого 18 лютого 2014 року в районі Будинку Профспілок.

Наймолодшому з героїв Назарію Войтовичу було 17 років, найстаршому, Івану Наконечному, 82 роки. Серед 107 Героїв Небесної Сотні — три жінки і 104 чоловіки.

11 лютого 2015 року було опубліковано указ президента України Петра Порошенка. Він оголошував 20 лютого Днем Героїв Небесної Сотні «з метою увічнення великої людської, громадянської та національної відваги і самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави».

20 лютого 2015 року на Майдані вперше пройшла акція-реквієм "Хвилина мовчання — нескінченність пам'яті". У центрі столиці одночасно запалили десятки променів прожекторів, встановлених у місцях загибелі демонстрантів.

Які заходи відбудуться до сьомої річниці?

Сьогодні, 20 лютого 2021 року, на честь учасників революційних подій 107 разів пролунає Дзвін гідності, встановлений на Майдані.

О 18:00 на Алеї Героїв Небесної Сотні відбудеться панахида, після якої буде презентовано мультимедійний проєкт з запалюванням Променів гідності.

Також о 20:00 розпочнеться Хода пам'яті на вшанування Небесної Сотні та борців за незалежність України, під час якої учасники пройдуть від Михайлівської площі до Алеї Героїв Небесної Сотні, опісля чого запалять лампадки та покладуть квіти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: