fbpx
Сьогодні
13:43 17 Лют 2021

У Раді планують спростити заочне засудження: з якою метою

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку зі здійсненням спеціального досудового розслідування.

За відповідний законопроект №2164 на засіданні в середу проголосували 299 народних депутатів.

Законопроект пропонує внести зміни до Кримінального процесуального кодексу та визначити, що підставами для оголошення в розшук підозрюваного є підстави, "коли місце перебування підозрюваного невідоме, і коли підозрюваний ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді або суду за умови його належного повідомлення про такий виклик, і існують обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав і/або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України".

"Для того, щоб зараз заочно засудити людину – всіх тих, хто наразі перебуває в Росії, на окупованих територіях, "беркутівців", які втекли, потрібно людину оголосити в міждержавний або міжнародний розшук. У міждержавний ми не можемо оголосити, оскільки це тільки у країнах СНД. Росія нам говорить, що: ми не видамо цю людину, оскільки це не відповідає державним інтересам Російської Федерації. Тому ми повинні мати інструмент, щоб зараз тих людей, котрі перебувають у Росії та на непідконтрольних територіях, які все-таки де-юре належать Україні, оголосити в розшук і заочно засудити", – сказала член комітету з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова (фракція "Голос") під час обговорення законопроекту.

Крім того, пропонується визначити можливість розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та його обрання за відсутності підозрюваного, обвинуваченого у разі наявності постанови про його розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК України.

Зміни передбачають, що у разі обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного, обвинуваченого у разі наявності постанови про його розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК України, строк дії ухвали не зазначається та розмір застави не визначається.

Підставами для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження пропонується визначити: ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду; винесення постанови про оголошення підозрюваного, обвинуваченого у розшук з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 281 КПК України.

Пропонується викласти у новій редакції абзац восьмий пункту 20-1 розділу ХІ "Перехідні положення". Зокрема, поряд із вже існуючою нормою про можливість завершення за правилами вказаного пункту кримінальних проваджень, які вже передані до суду, пропонується передбачити можливість завершити кримінальні провадження, у яких були винесені ухвали про здійснення спеціального досудового розслідування, проте вони не були ще передані до суду.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: