fbpx
Сьогодні
15:51 15 Лют 2021

Білл Гейтс вважає, що зупинити пандемію легше, ніж зміни клімату. Він інвестує $2 млрд у кліматичні проєкти

Мільярдер та філантроп Білл Гейтс планує протягом п'яти років інвестувати два мільярди доларів у стартапи, спрямовані на боротьбу з глобальними змінами клімату.

Про це він розповів в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt.

Гейтс вважає, що запобігти кліматичній катастрофі можна за допомогою інновацій. Тож він закликав уряди країн збільшити витрати на дослідження щодо клімату щонайменше до 110 мільярдів доларів на рік.

Він вважає, що до 2050 року потрібно зменшити викиди вуглекислого газу до нуля, щоб уникнути «екологічних і економічних збитків». За його словами, альтернативних джерел енергії, таких як сонце й вітер, недостатньо, щоб задовольнити потреби людства, тому не варто відмовлятися від атомної енергії.

Також Гейтс дав інтерв'ю BBC на честь виходу своєї книжки «Як уникнути кліматичної катастрофи» (How to Avoid a Climate Disaster). За його словами, завершити пандемію легше, ніж побороти зміни клімату.

Гейтс упевнений, що люди зробили «замало», щоб підготуватися до пандемії тому, що вони відбуваються досить рідко. Через це у людей з'являється відчуття того, що ця проблема їх не торкнеться, а тому вкладати багато грошей в її запобігання багатьом здається недоцільним.

Він упевнений, що пандемії будуть з'являтися постійно «через те, як люди взаємодіють з іншими видами», і повністю уникнути ймовірності появи нової хвороби неможливо. Проте, людство може зробити так, щоб вони були не такими смертоносними, правильно реагуючи на потенційні небезпеки.

Серед таких потенційних небезпек мільярдер виділив біотероризм — на його думку, ймовірність, що «хтось з поганими намірами спеціально створить вірус» набагато вища, ніж наступ нової пандемії найближчим часом.

Річ, якої побоюється Гейтс — зміни клімату:

«Щороку кількість загиблих буде навіть більшою, ніж кількість загиблих під час цієї пандемії», — говорить він.

За підрахунками Гейтса, наразі світ щороку виділяє в атмосферу 51 мільярд тонн парникових газів. Наукове видання Our World in Data вказує, що у 2019 році в атмосферу потрапили 36,4 мільярда тонн парникових газів лише під час спалювання викопного палива для виробництва цементу та енергії.

Сонячна та вітроенергія зменшують викиди приблизно на 30%, каже мільярдер. Натомість потрібно знайти способи, як уникнути викидів від інших галузей — під час виробництва цементу, добрив, роботи транспорту тощо. Гейтс каже, що наразі у нас немає способів, як зробити багато галузей екологічнішими.

Попри свої заяви про необхідність зупинити зміни клімату та зменшити викиди парникових газів, Гейтс продовжує користуватися приватними літаками. Він сказав журналістам, що відмова від польотів, а також зменшення використання електроенергії, суттєво не вплинуть на кліматичну проблему.

Гейтс запевняє, що його літаки працюють на біопаливі, й він витрачає на нього сім мільйонів доларів щороку.

Чому викиди вуглекислого газу — це погано?

Вуглецеві викиди накопичуються в атмосфері, створюючи так званий парниковий ефект: вони пропускають сонячне світло, але не дають йому розсіятися в космосі. Через це тепло від сонячних променів лишається в атмосфері, поступово її нагріваючи.

За оцінками Міжурядової групи з питань зміни клімату при ООН, до середини 21 століття середня температура у світі зросте на 1,5 градуса за Цельсієм. Це теоретично припустима норма, перевищення якої може призвести до зменшення врожайності рослин і, відповідно, змін в екосистемах світу.

Якщо ж темпи зростання викидів, спричинені найбагатшими людьми світу, залишатимуться такими ж, як зараз, до 2050 року температура зросте ще на 1,5 градуса за Цельсієм — навіть якщо решта світу знизить рівень шкідливих викидів до нуля.

Нагадаємо, вчені заявили, що локдауни по всьому світу призвели до глобального потепління.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: