fbpx
Сьогодні
12:49 14 Лют 2021

Археологи знайшли найдавнішу у світі пивоварню: їй понад 5 тисяч років

Група американських і єгипетських археологів відкопала на території Абідоса (стародавнього міста Єгипту, нині – археологічної зони) пивоварню, яка, вірогідно, є найдавнішим із подібних виявлених об'єктів.

Про знахідку повідомило агентство Associated Press (AP), передає Інтерфакс-Україна.

За словами генсека Служби старожитностей Єгипту Мустафи Вазірі, пивоварня, схоже, належить до часів фараона Нармера – засновника I династії Раннього царства, який правив наприкінці XXXII ст. до н.е.

Археологи виявили вісім приміщень, кожне – 20 м в довжину і 2,5 м в ширину. У кожному знаходилося приблизно по 40 глиняних резервуарів, у яких виготовляли пиво.

Один із керівників археологічної команди заявив, що, найвірогідніше, продукт, який одержували в цій пивоварні, використовувався в ритуальних цілях на церемоніях керівної еліти. Так, із середини IV тисячоліття до н.е. Абідос був важливим релігійним центром Стародавнього Єгипту і одним із головних місць вшанування бога Осіріса.

AP відзначає, що припущення про існування в цьому районі пивоварні вперше висловлювали британські археологи в 1900-х роках, проте тоді вченим не вдалося визначити її місце розташування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: