45 нардепів звернулися до КСУ, аби той перевірив нові положення Виборчого кодексу

До Конституційного суду надійшло подання 45 народних депутатів щодо конституційності окремих положень Виборчого кодексу, які стосуються проведення виборів за пропорційною системою.

Про це інформує пресслужба суду.

"До Конституційного Суду України 12 лютого 2021 року надійшло конституційне подання 45 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень Виборчого кодексу України", – йдеться у повідомленні.

Автори клопотання просять визнати книгу третю «Вибори народних депутатів України» (статті 133 – 191 розділів ХХІІІ – ХХХІ), підпункт 2 пункту 2 розділу ХХХХII "Прикінцеві та перехідні положення" Виборчого кодексу України такими, що не відповідають Основному Закону.

У свою чергу, представник Верховної Ради у Конституційному Суді, заступник голови Комітету ВР з питань правової політики Ольга Совгиря на своїй сторінці у Фейсбуці відзначила, що у конституційному поданні групи народних депутатів оскаржено низку положень Виборчого кодексу, згідно з якими вибори народних депутатів проводяться виключно за пропорційною системою.

"Народні депутати вважають, що вилучення із законодавства можливості проведення виборів за мажоритарною системою обмежує конституційні виборчі права громадян, а також "містить ознаки узурпації влади", – зауважила Совгиря.

За її словами, також в поданні оскаржено пункт прикінцевих і перехідних положень Кодексу, відповідно до яких втрачав чинність Закон України "Про вибори народних депутатів України".

Свіжі дописи

  • Новини

Унаслідок пошкодження ворогом енергооб’єктів у 6 областях, ввечері можливі обмеження споживання електроенергії

Через нічну ворожу атаку об’єктів енергетичної інфраструктури у 6 областях у вечірні години можливе застосування… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Правоохоронці оголосили Коломойському підозру в організації замовного вбивства

Олігарху Ігорю Коломойському повідомили про підозру в організації замовного вбивства директора однієї з юридичних компаній. Про… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Генштаб: ЗСУ поцілили по ворожому пункту управління, складу ПММ та 5 районах зосередження ворога

Минулої доби, 7 травня, на Авдіївському напрямку українські Сили оборони відбили 27 ворожих атак: загалом на фронті… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Наслідки ворожої атаки на Київщині: рятувальники показали багато руйнувань

Унаслідок російської атаки у Київській області в ніч на 8 травня зафіксували знищення та пошкодження… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Президент з нагоди Дня пам’яті: сьогодні ідеї Гітлера звучать російською мовою

8 травня, з нагоди Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, президент… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

ДТЕК: окупанти завдали комбінованого удару по трьох ТЕС, є серйозні руйнування

Російські агресори атакували три теплоелектростанції ДТЕК, під час масованого удару ракетами та БпЛА у ніч… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.