Новини

У “Слузі народу” розповіли, як Україна оподатковуватиме Facebook та Netflix

Україна не запроваджуватиме додатковий податок для великих техногігантів, які не є резидентами, а лише змусить їх платити податок на додану вартість з тих електронних послуг, які вони продають українцям.

Про це заявив народний депутат від «Слуги Народу», голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев на Громадському.

Нардеп пояснив, що ПДВ мають сплачувати всі, зокрема й техногіганти, проте наразі в законодавстві просто немає інструментів, щоби «адмініструвати цю діяльність». Саме тому в новому законопроєкті прописали обов'язок «сервісів електронної комерції» сплачувати ПДВ.

«Ситуація, яка є — наші рекламісти повинні сплачувати ПДВ, а великі гіганти транснаціональні, чомусь від ПДВ фактично звільнені. Це неправильна ситуація, ми повинні її виправити. І, до речі, ми зустрічалися з Facebook, з іншими великими компаніями, вони не заперечували, щоби сплачувати цей податок», — зазначив він.

Тобто йдеться про той податок, який є зараз, а новий закон має ввести полегшений механізм його сплати, пояснив Гетманцев.

«Віддалена реєстрація в електронному кабінеті, сплата у валюті, спілкування англійською мовою з нашою податковою службою. Тобто все, аби їм було зручно це робити і вони робили віддалено», — навів депутат інструменти, завдяки яким техногіганти зможуть платити податки в Україні.

Проте у зв'язку з цим виникає питання, чи не перекладуть компанії на кшталт Google, Facebook та Netflix цей податок на споживача, тобто чи не підвищать вони ціни. Бо зазвичай так виробники й роблять в разі введення/підвищення податків.

«Вчені прийшли до висновку, що хто є фактичним платником податків або на кого перекладається це, залежить не від конструкції податку, не від наміру законодавця, а залежить від конкретної кон'юнктури на ринку — тобто як співвідноситься попит і пропозиція. Якщо мій товар не користується попитом, я беру цей податок на себе, якщо користується — я перекладаю на споживача», — сказав Гетманцев.

Сам він припускає, що якісь послуги подорожчають через цей податок, а якісь — ні.

Свіжі дописи

  • Новини

Естонський депутат, який під час марафону на велосипеді зібрав понад €30 тисяч для ЗСУ, зустрівся з Кулебою

Естонський депутат Крісто Енн Вага подолав 1700 кілометрів на велосипеді зі столиці Естонії Таллінна до Києва,… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Литва зміцнює охорону кордону з рф: планують розмістити “парк інженерних засобів”

На литовській частині державного кордону з росією планується розмістити парк інженерних засобів для призупинення можливого… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Основна частина допомоги від Сполучених Штатів надійде в Україну через декілька місяців, – NYT

Сполучені Штати вже передали Україні невеликі партії першої військової допомоги з пакета на 1 мільярд… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Четверта за день: в Україні знову лунає масштабна повітряна тривога через МіГ-31К

Ввечері п'ятниці, 3 травня, в Україні в черговий раз за день оголошено сигнал повітряної тривоги.… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Не думаю, що це правильно, коли солдати НАТО вбивають російських солдатів, – Глава британського МЗС про ідею Макрона

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон застерігає від ідеї Макрона про відправлення військ НАТО в Україну,… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Зеленський: обмін полоненими “всіх на всіх” можливий не тільки після закінчення війни, а й у межах Саміту миру

Президент Володимир Зеленський анонсував, що на саміті миру, який відбудеться цьогоріч у червні у Швейцарії,… Читати більше

Friday May 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.